Ежегодният метеорен поток Персеиди достига своя пик този уикенд, като

...
Ежегодният метеорен поток Персеиди достига своя пик този уикенд, като
Коментари Харесай

Тази нощ наблюдаваме Персеидите - един от най-големите метеорни дъждове

Ежегодният метеорен поток Персеиди доближава своя пик този уикенд, като се чака ослепителен дъжд от светлинни следи по нощното небе. Тази година, когато на небето е забележима единствено дребна част от Луната, изискванията ще бъдат идеални за наблюдаване на доста метеори, изясняват астрономите.

„ Ако имате хубаво ясно време и положително мрачно небе, излезте на открито малко преди зазоряване и ще виждате по един Персеид на минута или даже повече “, споделя Бил Кук, академик в региона на метеорите в НАСА. „ Това ще е много положително шоу “, добавя той.

Персеидите - един от най-големите метеорни дъждове, които можем да следим, се появяват всяка година в края на лятото. Метеорните дъждове се случват, когато Земята се движи през полета от парчета, които се носят в Космоса. Персеидите идват от кометата Суифт-Тътъл - огромна топка от лед и скали, която изхвърля прашни парчета, до момента в който обикаля към Слънцето. Когато Земята минава около нея, тези части попадат в атмосферата и изгарят, създавайки красиви светлинните линии. Името на Персеидите идва от съзвездието Персей, защото метеорните траектории стартират от тази точка на небето, предава Българска национална телевизия.

Тазгодишният дъжд към този момент е деен, само че главното събитие ще бъде този уикенд, когато дъждът ще доближи своя пик от събота вечерта до неделя сутринта.

Тази година всеки в Северното полукълбо ще има добра видимост, стига небето да е безоблачно и чисто от светлинно замърсяване. Не е належащо никакво съоръжение, с цел да ги видите, само че ще би трябвало да дадете на очите си към половин час, с цел да се приспособят към тъмнината. Избягвайте да гледате мобилния си телефон, защото това може да скапе нощното ви зрение.

Персеидите могат да се появят на всички места в небето. Затова просто „ легнете по тил, гледайте надалеч от Луната и обхващайте с взор колкото се може повече от небето “, поучава Бил Кук.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР