Ежедневните десни протести срещу действащия премиер на Испания Педро Санчес

...
Ежедневните десни протести срещу действащия премиер на Испания Педро Санчес
Коментари Харесай

Испанският гняв срещу спорния план за амнистия на Педро Санчес за власт

Ежедневните десни митинги против настоящия министър председател на Испания Педро Санчес стават все по-насилствени.

Те акцентират възходящото напрежение, до момента в който той се пробва да контракти спорен закон за прошка.

Около 7000 стачкуващи се събраха пред Социалистическата на господин Санчес партийната централа в Мадрид във вторник.

Той се приготвя за гласоподаване за институция, което се чака да го накара да сформира ново държавно управление и да избегне повторни избори.

Това може да се случи единствено в случай че той успее да обезпечи парламентарната поддръжка на каталунските сепаратисти.

Докато полицията и протестиращите се сблъскаха във вторник вечерта, господин Санчес разгласява предизвикателно известие в обществените медии: „ Те няма да разбият Социалистическата партия “.

Подобни митинги се организират всекидневно в испанската столица и в други градове в последно време, макар че това беше най-жестокият до момента, с 29 служители на реда и 10 стачкуващи са ранени.

Социалистите бяха подгласници на общите избори през юли зад консервативната Народна партия (НП). Лидерът на Политическа партия Алберто Нунес Фейхоо обаче не съумя да сформира държавно управление при гласоподаване за институция през септември, като получи поддръжката единствено на крайнодясната Vox от главните партии.

Сега е ред на господин Санчес и той е покрай обезпечаване на задоволително парламентарна поддръжка, с цел да образува нова администрация в коалиция с левия алианс Sumar.

За да завоюва институцията, той се нуждае от поддръжката на редица районни партии, в това число подкрепящата независимостта Заедно за Каталуния (JxCat) и Каталунската републиканска левица (ERC).

В подмяна на поддръжката си тези две партии желаеха прошка за няколкостотин каталунски политици и деятели, които са изправени пред правосъдни каузи основно за действия, свързани с несполучлив опит за се отделят от Испания през 2017 година

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР