Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните

...
Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните
Коментари Харесай

Египтяните са балсамирали мъртвите още преди времето на фараоните

Египтяните са балсамирали мъртвите си още преди времето на фараоните и на по-голяма територия, в сравнение с мислеха експертите до момента, заяви ДПА.
 
Изследване на известна праисторическа мумия, за която се смяташе, че се е запазила естествено от престоя в горещия изсъхнал пясък в Южен Египет, сподели, че балсамирането е почнало 1500 години по-рано, в сравнение с мислеха експертите до момента.
 
Мумията на 5600 години се съхранява в Египетския музей в Торино, Италия.
 
  " Като комбинирахме химически разбор с образен обзор, генетични проучвания, въглеродно датиране и микроскопски разбор на платното, потвърдихме, че ритуалното мумифициране е направено към 3600 година на мъж на възраст от 20 до 30 години, когато той е умрял ", сподели египтоложката Джейна Джоунс от университета Маккуори в Сидни.
 
Учените разкриха и употребяваните за мумифицирането материали - растително масло, загрята смола от иглолистно дърво, екстракти от ароматни растения и растителна захар и дъвка. С тях са напоени платовете, в които е увито тялото.
 
В тази " рецепта " има антибактериални съставки, употребявани в сходни пропорции през пика на мумифицирането 2500 години по-късно. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР