Египтянинът Саиф ал Адел е новият ръководител на терористичната организация

...
Египтянинът Саиф ал Адел е новият ръководител на терористичната организация
Коментари Харесай

САЩ посочиха кой е новият лидер на Ал Кайда

Египтянинът Саиф ал Адел е новият началник на терористичната организация " Ал Кайда ", след гибелта на Айман ал Зауахири през юли 2022 г. Това оповестиха от Държавния департамент на Съединени американски щати, написа " Франс прес ".

Нашата оценка съответствува с тази на Организация на обединените нации - че новият водач на " Ал Кайда " Саиф ал Адел живее в Иран, посочи представител на департамента.

Доклад на Организация на обединените нации, оповестен във вторник, гласи, че преобладаващото мнение на страните членки е, че Адел е водач на групировката, " представляващ последователност към този момент ".

" Ал Кайда " обаче не го е оповестила публично за собствен " емир "  поради опасенията на талибанските управляващи в Афганистан, които не са желали да признаят, че Зауахири е бил погубен от американска ракета в жилище в Кабул миналата година, отбелязва се в отчета на Организация на обединените нации.

Допълва се и че сунитската ислямистка формация е сензитивна към въпроса, че Адел живее в най-вече шиитския Иран.

" Местоположението му повдига въпроси, които имат отношение към упоритостите на " Ал Кайда " да утвърди водачеството си като световно движение пред провокациите от страна на ИДИЛ ", означи Организация на обединените нации във връзка съперничещата формация " Ислямска страна ".

62-годишният Адел е някогашен египетски подполковник от специфичните елементи и фигура в остарялата армия на " Ал Кайда ".

Той оказа помощ за построяването на оперативния потенциал на групировката и образова някои от атентаторите, взели участие в нападението на 11 септември 2001 година против Съединените щати, според плана на Съединени американски щати за битка с екстремизма.

Той е бил в Иран от 2002 година или 2003 година - в началото под домакински арест, само че по-късно и на независимост, тъй че е можел да пътува до Пакистан, твърди Али Суфан, някогашен следовател на ФБР за битка с тероризма.

" Саиф е един от най-опитните професионални бойци в международното джихадистко движение и тялото му носи белезите от борбата ", написа Суфан в своя публикация от 2021 година

" Когато работи, той го прави с безмилостна успеваемост ", допълва той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР