Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призова палестинците да преодолеят

...
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси призова палестинците да преодолеят
Коментари Харесай

Египетският президент призова палестинците за обединение и мир с Израел

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси прикани палестинците да преодолеят различията си и да бъдат подготвени да съществуват спокойно с Израел, оповестиха " Ройтерс " и " Франс прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

" Искам да кажа на палестинския народ, че е извънредно значимо да се обединят (...) да преодолеят разликите си, да не пропущат опцията и да бъдат подготвени да одобряват взаимно битие с другите, с израелците, в мир и сигурност ", съобщи египетският президент от трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации. По думите на египетския президент " една самостоятелна палестинска страна " със столица Източен Ерусалим " е нужното авансово изискване, с цел да може целият район да влезе в нова фаза на непоклатимост и развиване ".

Обръщайки се към израелците, Сиси сподели, че Египет има превъзходен опит от мира с тях в продължение на над 40 години. " Ние можем да повторим този опит още един път - мирът и сигурността на израелските жители дружно с мира и сигурността на палестинските жители ", съобщи египетският президент в речта си на общополитическите диспути на 72-та сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

В словото си по-рано през вчерашния ден израелският министър председател Бенямин Нетаняху увери, че Израел е зает да реализира мир с всички арабски страни и с палестинците, само че не сподели по какъв начин тъкмо ще стане това, отбелязва Агенция Франс Прес.

В края на предходната седмица организацията " Хамас ", която окупира Газа, разгласи, че е подготвена да съобщи линията на държавно управление на единството, за чието основаване да работи с придвижването " Фатах " на Махмуд Абас. Тя прикани Абас да смъкна глобите, наложени на анклава.

Сиси и Нетаняху се срещнаха за първи път във вторник, а египетският държавен глава направи настрана посещаване на Абас, който също беше в Ню Йорк за Общото заседание. През последните седмици Кайро е хазаин на срещи на делегации както на " Фатах ", по този начин и на " Хамас " с египетски представители в търсене на единодушие сред двете организации.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3148)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР