Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли, че възможността за

...
Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли, че възможността за
Коментари Харесай

Сблъсъкът между „Хамас“ и Израел роди нов проблем за Кайро

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли, че опцията за насилственото разселване на палестинците от линията Газа към Синайския полуостров, предава БТВ.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 543
Според него по този начин полуостровът в Египет ще се трансформира в „ база за офанзиви против Израел “. Изказването му бе по време на взаимна конференция с канцлера на Германия Олаф Шолц.

На границата сред египетския Синайски полуостров и линията Газа е единствения граничен пункт „ Рафа “, който не се управлява от Израел.

Бомбардировките в линията Газа породиха опасения в Кайро, че милиони палестинци ще се насочат на юг към Синай.

Стратегическият Синай

Полуостровът става част от Египет през 1906 година, когато Високата врата го трансферира. Тогава Египет се управлява от Британската империя. Линията край Рафа се трансформира в северна граница на Египет, която остава по този начин и до през днешния ден.

Изграждането на Суецкия канал и национализирането му трансформира Синайски полуостров в стратегически значим за него. Египет губи територията след войните с Израел, само че през 1979 година двете страни подписват кротичък контракт, с който Израел се съгласява да се отдръпна.

Красивите гледки в Синайския полуостров притеглят голям брой туристи, само че след началото новия век в региона се ускорява радикализацията. След 2011 година терористичната организация „ Ислямска страна “ основава собствен клон в Синайски полуостров, като египетската войска от време на време организира контратерористични интервенции. Смята се, че през 2021 година Египет съумява да ликвидира лидера им.

Нестабилността в Синайския полуостров води до терзанието на Кайро от настаняването на палестински бежанци там.

Президентът Сиси разгласи, че египетският народ ще „ излезе и ще стачкува с милиони, в случай че бъде свикан да го направи “ против всяко изселване на жителите на линията Газа към Синай.

„ Ивицата Газа на процедура е под израелски надзор. Палестинците могат да бъдат преместени в израелската пустиня Негев, до момента в който се оправят с екстремистите “, добави той.

„ Обсъжда се северната част на Синайския полуостров да бъде за палестинците, а Египет да получи част от пустинята Негев, която е в южната част на страната Израел. Това наподобява малко евентуално, само че се върти сега. Според мен там се договаря “, сподели арабистът проф. Владимир Чуков в bTV Новините.

„ Египет е ключът. Дали ще се съгласят да отворят граничния пункт и да пуснат палестинците в Египет. Властта в Кайро сега отхвърля и приканва палестинците да пази линията Газа и палестинската идея “, добави той.

На фона на изявленията за Синай хиляди палестинци са на граничния пункт Рафа сред линията Газа и Египет, виждайки прекосяването оттова като опция за избавление и бъдеще.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР