Египетският екстремист Сафир ал Адел е новият лидер на терористичната

...
Египетският екстремист Сафир ал Адел е новият лидер на терористичната
Коментари Харесай

САЩ: Новият лидер на Ал Кайда е в Иран

Египетският екстремист Сафир ал Адел е новият водач на терористичната организация " Ал Кайда ", заяви Държавният департамент на Съединени американски щати, потвърждавайки отчет на Организация на обединените нации, в който мъжът беше посочен като новия лидер на терористичната формация, съобщи ДПА.

Оценката на Вашингтон съответствува с отчета на Организация на обединените нации, публикуван в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в понеделник. Според отчета понастоящем Адел наподобява се намира в Иран, съобщи представителят на Държавния департамент Нед Прайс, запитан от публицисти по този въпрос.

" Що се отнася до наличието му там, предлагането на леговище на " Ал Кайда “ е единствено още един образец за необятната поддръжка на Иран за тероризма, дестабилизиращите му действия в Близкия изток и отвън него ", сподели Прайс.

В отчета на специалистите на Организация на обединените нации се споделя, че Адел " в този момент е фактическият водач " на " Ал Кайда ", " само че неговото водачество не може да бъде оповестено заради чувствителността на " Ал Кайда " към опасенията на афганистанските талибани да не признаят гибелта на Айман аз Зауахири в Кабул и обстоятелството на наличието на Сафир ал Адел в Ислямска република Иран ".

“Ал Кайда “, терористичната формация, поела отговорност за атентатите от 11 септември в Съединени американски щати, публично е без водач, откогато Айман аз Зауахири беше погубен в Афганистан при въздушен удар на Съединени американски щати през август предходната година, показва ДПА.

Зауахири пое ръководството през 2011 година, откакто Осама бин Ладен беше погубен от американските специфични сили в скривалището си в Пакистан.

Адел, някогашен египетски полковник, е търсен от ФБР по отношение на бомбените атентати против посолствата на Съединени американски щати в Танзания и Кения през 1998 година

ФБР го разказва като " върховен началник на " Ал Каида " и водач на комитета " Хитин ", който управлява и координира транснационалните действия на групировката ".

Правителството на Съединени американски щати предлага до 10 млн. $ заплащане за информация, която би довела до ареста му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР