Египетски учени установиха как е умрял египетски владетел, живял ,

...
Египетски учени установиха как е умрял египетски владетел, живял ,
Коментари Харесай

Разкрива как е загинал мумифициран фараон

Египетски учени откриха по какъв начин е починал египетски държател, живял, че един фараон е починал на бойното поле, откакто изследваха 3600-годишната му мумия, заяви Агенция Франс Прес.

Фараонът Секененра Таа, именуван Храбрия бил от Седемнайсетата династия, управлявала в Горен Египет по време на Втория временен интервал. Царуването му обаче е малко - ръководи единствено към две до четири години сред 1560 или 1558 година пр.н.е.

Той е предвождал войските против азиатските племена хиксоси - първите чужденци, завзели делтата на Нил.

Рентгеновите триизмерни облици разкриха, че фараонът е погубен с церемониална екзекуция, откакто е покорен на бойното поле. Изследването е ръководено от археолога Захи Хауас и радиолога от университета на Кайро Сахар Салим.

Оръжията, употребявани от хиксосите - секира, копие и кама, подхождат на раните на мумията и травмите, които до момента бяха скрити под тъканите.

Изследването на костите разкри, че фараонът е бил на 40 години, когато е починал.

Мумията, която е открита в края на 19-и век, се съхранява в Кайро. От десетилетия експертите се пробват да дефинират аргументите за гибелта на фараона. Според някои теории той е погубен от предводителя на хиксосите или в съня си от заговорници. Други акцентират, че в случай че се съди по неприятното положение на мумията, той е балсамиран небрежно, и то не в профилирана работилница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР