Египет затвори от днес контролно-пропускателния пункт Рафа с ивицата Газа

...
Египет затвори от днес контролно-пропускателния пункт Рафа с ивицата Газа
Коментари Харесай

Египет затвори границата си с Газа след пореден изблик на насилие между Хамас и Израел

Египет затвори от през днешния ден контролно-пропускателния пункт " Рафа " с линията Газа до второ разпореждане, оповестиха египетски източници от сферата на сигурността, представени от Ройтерс.

Контролиращото Газа палестинско ислямистко придвижване Хамас съобщи, че е било осведомено от Египет за решението за затваряне на контролно-пропускателния пункт в двете направления, без да дава повече детайлности.

Според египетски източници от сферата на сигурността затварянето е обвързвано със съображения за сигурност след следващата ескалация на напрежението в събота и неделя сред Израел и Хамас, когато израелските военновъздушни сили нанесоха удари по цели на групировката след престрелка по границата сред еврейската страна и Газа по-рано денем.

" Рафа " е единственият контролно-пропускателен пункт сред Египет и линията Газа, която от дълги години е под израелско-египетска обсада, отбелязва Ройтерс.

Нов изблик на принуждение

Поредната демонстрация на принуждение стартира, когато десетки хора се приближиха към укрепената гранична ограда и започнаха да хвърлят камъни и експлозиви към израелските бойци, прикривайки се зад гъстия черен пушек от подпалени автомобилни гуми.

Най-малко 24 палестинци, сред които и 13-годишен, са ранени от израелски огън, по данни на здравното министерство в Газа. Израелски граничен служител на реда е бил прострелян и е в сериозно положение, съобщи Асошиейтед прес.

В изказване израелската войска сподели, че в отговор на съпроводените с принуждение демонстрации изтребители са поразили четири обекта за депозиране и произвеждане на оръжия, принадлежащи на Хамас и че военните са разположили спомагателни сили в района покрай палестинския анклав. Израелската войска уточни, че Хамас продължава да води бранша Газа към гнет като употребява гражданското население.

Израел и Хамас са отявлени врагове, които са се сражавали един против различен в четири войни и в безчет въоръжени конфликти откогато през 2007 година войнствената формация завзе контрола в Газа с прелом, година след продобиване на палестински избори.

Последните сражения през месец май, приключили след 11 дни с неубедително преустановяване на огъня, лишиха живота на минимум 254 души в Газа, 67 от които деца и 39 дами, съгласно здравното ведомство в Газа.

Хамас е признал за гибелта на 80 свои бойци.

12 цивилни, сред които 2 деца, бяха убити в Израел, както и един боец.

Европейският съюз, Израел и Съединени американски щати считат Хамас за терористична организация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР