Ефектна френска селска торта - с повод или без с

...
Ефектна френска селска торта - с повод или без с
Коментари Харесай

Френска Селска Торта или Медовик

Ефектна френска селска торта - с мотив или без с нея всеки ден е празник

Необходими Продукти

За блатовете


● захар (кафява или бяла) - 130 г
● мед - 80 г
● вода - 200 мл
● сода за самун - 2 ч.л.
● масло - 50 г
● сол - 1/4 ч.л.
● канела - 1 ч.л
● брашно - 400 г бяло
● брашно за точене - 100/200 г

за крема


● заквасена сметана 800 г
● течна сметана 400 г
● мед - течен или пудра захар на усет
● лимонен сок от 1/2 бр. (и/или сок от 1/2 портокал)
● ванилия - 2 капки есенция от бадем

Начин на подготвяне

Тази невероятна концепция за френска селска торта е подобаваща за всевъзможни мотиви и може да бъде употребявана както с кафе/чай, по този начин и с уиски и коняк ;)

Може да гарнирате тортата Медовик със свежи или замразени плодове, сладко, както и ядки/бисквити.

Колко блата е тортата, зависи напълно от вас!

1. Загрейте фурната на 170*°C с включен вентилатор, в случай че ще печете по две тави редом или на 180*С без вентилатор, в случай че ще печете единствено по една тава.

2. Смесете захарта, меда, водата, содата, солта и маслото в огромна тенджерка и ги загрейте на котлона до шупване. Имайте поради, че сместа се разпенва и би трябвало да предвидите съд, който не е плитък.

3. Гответе сместа, до момента в който се карамелизира, след което дръпнете настрани от котлона.

4. Веднага прибавете брашното и разбъркайте с лъжица, до момента в който се образува тесто (довършете месенето деликатно с пръсти).

5. Разделете тестото на 7 идентични части и ги покрийте с купа или влажна забрадка, с цел да не изсъхват.

6. Набрашнете леко работна повърхнина и разточете тъничък кръг от една порция от тестото. Постарайте се да придадете вярна кръгла форма на блата. Трябва да го разточите до дебелина от най-много 2 мм и диаметър към 25 см, тъй като леко се свиват при печене.

7. Направете дупчици с вилица върху блата, с цел да не се надига при печене, и го печете в авансово застлана с хартия за печене тава (използвайте дъно на дребна тавичка и нож, с цел да постигнете идентични кръгли форми.

8. Печете блата към 5-8 минути или до момента в който стане златист. Веднага след печене го прехвърлете върху решетка, с цел да се охлади.

9. Можете да печете по две тави по едно и също време, в случай че сте присъединили вентилатора на фурната.

10. Докато последните блатове се пекат, разбийте течната сметана в чиста купа благодарение на миксер, до момента в който стане на сняг. Прибавете лимоновия сок, мед на усет и заквасената сметана и разбъркайте напълно за малко с миксера, до момента в който кремът се хомогенизира. Трябва да стане гъст, само че не и като кръстосан.

11. Най-удобно е сглобяването на тортата в кръг или разглобяема тава.

12. Сложете първия блат в разглобяемата тава или кръг и го намажете с крема от горната страна. Слоят крем би трябвало да бъде с дебелината на блата или малко повече (попива).

13. Сглобете по този метод цялата торта, като най-отгоре я намажете с крем.

14. Ако са ви останали отрязъци от блатовете, смелете ги в чопър или блендер, с цел да станат на трохи, и ги поръсете най-отгоре върху тортата. (може да добавите към тях и смлени ядки).

15. Оставете тортата за най-малко половин ден в ледник, с цел да поемат блатовете. Най-вкусна е след 1-2 дни в ледник, защото блатовете са омекнали и са поели крема.

За украса на моята френска селска торта или Медовик прибавих трохи от блата и орехи, нар, сладко по желание, както и опърлен белтък.

Бон Апетит!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР