Ефективна ли ще е инициативата на икономическото министерство за по-достъпни

...
Ефективна ли ще е инициативата на икономическото министерство за по-достъпни
Коментари Харесай

Ефективна ли ще бъде инициативата за достъпни цени на храните?

Ефективна ли ще е самодейността на икономическото министерство за по-достъпни цени на главните храни - в " Денят стартира " тематиката разясниха Богомил Николов от асоциация " Активни консуматори " и Димитър Зоров – ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Според Николов казусът с цените не е стопански, а обществен.

" Ако имаме стопански проблем, той не е управнически, а конкурентен. С него би трябвало да се занимава Комисия за защита на конкуренцията, с цел да и увери, че няма разнообразни непозволени практики и споразумения на пазара. Оттам нататък оставяме пазар на мира и търсим обществена политика, която подкрепя хората в най-неравностойно състояние ".

Димитър Зоров разяснява, че никой от икономическото министерство не се е срещал с производителите, с цел да изясни какво би трябвало да се направи, да се оценят плюсовете и минусите на мярката.

" Това е едно положително начинание, най-малко хубаво звучи. Единствената опция за реализация е, че от морална позиция търговците би трябвало по някакъв метод да понижат своите надценки. Не знаем за чия сметка ще остане това - в случай че считат, че би трябвало за го поеме най-ощетяваната част от тази верига - млекопреработвателната, мога да ви кажа, че обстановката там е пагубна. Всички ферми с над 150 животни колят ".

Няма по какъв начин години наред производството да понижава, да няма подкрепяне и да чакаме по-ниски цени в магазините, разясниха двамата.

Вижте диалога във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР