Едва с 5% е предвидено да се увеличи финансирането на

...
Едва с 5% е предвидено да се увеличи финансирането на
Коментари Харесай

Музеите също са изправени пред проблеми заради високите сметки

Едва с 5% е планувано да се усили финансирането на музеите в проектобюджета за 2022 година. Това провокира неодобрение измежду музейните служащи. Те настояват, че са на ръба на оцеляването.

Температурата в Регионалния исторически музей в Русе е съвсем колкото тази на открито. Директорът на музея проф. Николай Ненов изясни, че и те заплащат три пъти по-високи сметки за ток.

" В събота, за жалост, си разрешаваме да пуснем парното. Например екомузея до нас, поради аквариума и поради животните не можем да спрем отоплението ", сподели той.

Музеите са наранени и от коронавирус рецесията, добави той. В момента има две експозиции, които са затворени, само че ще отворят в най-скоро време поради идните национални празници

" Като цяло желаеме да работим по-добре и то за своите публики, за локалните общности. Ние сме в областта на услугите, част сме от туризма ", изясни проф. Ненков.

Музеите ще би трябвало да усилят заплатите и осигуровките. Режийните разноски се покриват от приходите от билетите и в този момент с намалелите визити, музеите се намират в сложна обстановка.

Вижте повече в директното включване на Пламенка Тонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР