Едва на 9 години Сава Троански от Пазарджик попадна сред

...
Едва на 9 години Сава Троански от Пазарджик попадна сред
Коментари Харесай

Гордост! 9-годишно българче е сред най-умните хора в света

Едва на 9 години Сава Троански от Пазарджик попадна измежду най-умните хора на планетата. Третокласникът е най-младият българин, което в миналото е ставало член на елитния клуб „ Менса “ за хора с висок коефициент на просветеност.

Детето е същински талант по математика и към този момент има над 50 медала, извоювани в надпревари за единствено 2 години. Пред bTV Сава съобщи, че осъзнава достижението си: „ Трудно е да се попадне измежду този един %, само че е по едно и също време и прелестно да си там “.

За да попадне в организацията на „ Менса “ момчето е решило нелек тест, който да ревизира знанията му в дадена област. „ Тестът ми се стори елементарен и забавен “ – разкрива ученикът, като забавното е, че са му дали тест, предопределен за възраст сред 10 и 14 години. Сава обаче го е решил без нито една неточност. 

Майка му Ани не крие гордостта си и споделя, че детето й от малко е проявявало интерес към математиката, като се е увличало по пъзели и всевъзможни главоблъсканици.

Учителката му в първи клас незабавно забелязала невероятните заложби на дребния Сава и предложила на родителите му да извърнат внимание на гения му. На въпрос за какво са го записали на теста на „ Менса “ майката дава отговор, че желае синът й да срещне другари на неговото равнище, с които да поддържа връзка пълноценно.

Специалисти сега правят оценка на качествата на Сава и той ще премине на самостоятелна форма на образование.

Любопитното е, че и двамата родители на Сава са положителни математици и явно момчето е наследило това им качество. Но с изключение на с блестящи математически качества, Сава се отличава и с полиглотски такива: едвам на 9 знае чудесно съветски и британски език, като ги е научил от гледане на филмчета на таблета. „ До 5-годишна възраст към този момент говореше съвършено съветски “, споделя татко му.

Малчуганът вижда себе си в бъдеще като програмист или доктор. А майка му прибавя, че Сава е учтив в родолюбие и че се надява каквото и да избере да свое занятие, да остане в България и да бъде потребен на обществото.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР