Едва малко повече от една на всеки пет жени в

...
Едва малко повече от една на всеки пет жени в
Коментари Харесай

В Европа само 21% от жените са наясно с връзката между алкохола и рака на гърдата

Едва малко повече от една на всеки пет дами в Европа е наясно, че алкохолът е рисков фактор за рак на гърдата - заболяване, което е главен здравен проблем в района, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира предизвестие на европейското посланичество на Световната здравна организация (СЗО).

Само 21 на 100 от дамите в 14 европейски страни знаят за връзката сред потреблението на алкохол и риска от развиване на рак на гърдата. Информираността е още по-ниска измежду мъжете: едвам 10 % са наясно с тази връзка, се споделя в публикувано до медиите известие на СЗО-Европа, от която са част 53 страни, в това число и от Централна Азия.

На Стария континент през 2022 година са регистрирани 600 000 случая на рак на гърдата, отбелязва Агенция Франс Прес.

" При дамите в Европа ракът на гърдата е водещото онкологично заболяване, породено от алкохола, като на него се падат 66 на 100 от всички онкоболести, породени от спиртни питиета ", означават от здравната организация на Организация на обединените нации.

Алкохолът въздейства върху равнищата на естроген, които играят роля в развиването на доста типове рак на гърдата. Дори относително ниската консумация на алкохол може да способства за повишение на риска, предизвестяват от СЗО.

" Повече от половината от случаите на рак на гърдата в Европа, дължащи се на използването на алкохол, не са от несъразмерната му консумация, а към една трета от новите случаи всяка година са от приложимост, равняваща се на две дребни чаши вино дневно ", означават от организацията.

Затова е значимо посредством нови публични политики да се трансформират навиците за консумация на алкохол в Европа, които са непрекъснати от 2010 година насам, приканва СЗО.

За да се предотвратят рисковите фактори за рак, от европейското поделение на СЗО приканват страните да слагат ясни предизвестия върху алкохолните артикули, както към този момент вършат при тютюневите произведения ", съобщи пред AФП районният шеф на организацията Ханс Клуге.

Регионът " има най-високите равнища на консумация на алкохол в света - с един на всеки 10 смъртни случая, свързани със спиртни питиета, по тази причина намаляването или ограничението на потреблението е отлична насочна точка за понижаване на вредите и приоритизиране на здравето ", добави той.

Според СЗО ракът на гърдата е вторият най-често срещан тип онкозаболяване в света с 2,3 милиона случая през 2022 година, отбелязва Агенция Франс Прес.

Проучването, показано от европейския клон на организацията, обгръща Австрия, Белгия, Естония, Франция, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Словения, Испания и Швеция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР