Едва ли само съдебната реформа е причина за политическите конфликти,

...
Едва ли само съдебната реформа е причина за политическите конфликти,
Коментари Харесай

Ще потъне ли съдебната реформа заедно със сглобката

" Едва ли единствено правосъдната промяна е причина за политическите спорове, които следим сега и неспособност да се продължи напред, само че имаме основателни подозрения да считаме, че и една от аргументите е препоръчаният нов Закон за правосъдната власт, който в елементи дава опция да се разгърне това, което трансформираха предходната година депутатите в Конституцията. Защото опцията да се избере нов състав на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет и оттова нататък да се отпуши процесът с доста значимите избори, които предстоят - на ръководител на Върховен административен съд, а и нетърпящият отсрочване избор на нов основен прокурор и тези избори да се проведат от нови хора, по нови правила - това очевидно плаши някого, който подозира, че ще се лиши от лостове за въздействие в системата ".

Такъв коментар направи е предаването " Кой Говори " на Дарик радио някогашният член на Висшия правосъден съвет арбитър Калин Калпакчиев. Припомняме, че в понеделник Министерство на правораздаването разгласява за публично разискване новия план на Закон за правосъдната власт (ЗСВ), с което започва формалната процедура преди внасянето му за разискване в Министерски съвет.

" Закон за съдебната власт се явява нещо като амбреажът, съединителят сред Конституцията и задвижването на правосъдния автомобил. Без него нищо не върви. Другият доста значим закон, по който се боксува и нещата не вървят, макар че го има е Законът за противопоставяне на корупцията. Там би трябвало да се избере нов антикорупционен орган, това нещо не се случва, евентуално заради липса на политически консенсус ", сподели по време на предаването адв. Емил Георгиев от " Правосъдие за всеки ".

Историите около Мартин Божанов - Нотариуса, " Яневагейт " и " Ти си го избра ", всички тези кавги ясно дадоха да се разбере, че една от главните аргументи те да се случват е заровена в метода, по който Висш съдебен съвет се избира, т.е. че там се изпращат членове, които да работят не без значение, в полза на правораздаването, а по предписание на политически или други корупционни мрежи, сподели Калпакчиев.

По думите му измененията неизбежно ще се случат, само че тези процеси на реформиране на правосъдната власт в постсъветските страни са мъчителни и мудни.

" През 2015 година ние бяхме очевидци на сходни събития - тогава след измененията в Конституцията, въпреки и осакатена, се предложи и се одобри един много добър Закон за съдебната власт, който ограничаваше в огромна степен опциите за корупционно въздействие, най-много командироването, съдийското самоуправление и така нататък И тогава към година действаха тези разпореждания и демонстрираха забележима смяна, тя уплаши огромна част от така наречен правосъдна номенклатура и през 2016 година скоростно законът с няколко стъпки беше рестартиран и върнат в същата позиция. Днес сме пред същата обстановка и желаеме или не, измененията ще се случат ", добави още съдията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР