Едва ли можем да си представим съвременния живот без интернет,

...
Едва ли можем да си представим съвременния живот без интернет,
Коментари Харесай

Достъпът до Интернет в бъдещето може да става чрез светлината

Едва ли можем да си представим актуалния живот без интернет, тази технология е толкоз във вътрешността в битието ни, че я възприемаме като главно човешко право. Колкото повече устройства обаче са свързани в мрежата, толкоз повече честоти се заемат. Това може и да стане проблем в бъдеще. Затова откритието Li-Fi дава очаквания честотите да не са проблем, а скоростта на транспорт на данни да бъде неимоверно по-бърза, когато технологията бъде създадена и внедрена.

Новата технология употребява светлинен сигнал, получен от LED модулатор  вместо модулиран радио сигнал с цел да изпрати данни и да се свърже в интернет. Системата Li-Fi придвижва данни като употребява забележимата част на електромагнитния набор генериран от LED крушка с микрочип. Устройството обвързвано с USB вход може да предложи скорост от 42Mbps.

Това е единствено началото, тъй като през февруари м.г. бе изработен сполучлив тест за изпращане на данни със скорост  1GB per sec, а основателите на системата са правили опит в лабораторни условия и са постигнали скорост от 224 GB за секунда. Системата към този момент се употребява в компанията, която я е основала –  Pure LiFi. Сега от компанията изобретила новата технология се кооперират с разнообразни софтуерни компании по света, с цел да я подобрят още.

Наред с преимуществото за повече честотни ленти и по-висока скорост, новата система предлага още преимущества, като по-висока сигурност спрямо Wi-Fi, тъй като светлината не може да минава през стени. От друга страна това може и да е предизвикателство да се направи Li-Fi комфортна колкото Wi-Fi.

Чрез технологията на затъмнените светодиоди се реализира достъп до Li-Fi, който следва потребителя и може да работи даже на мрачно. Новата система за транспорт на данни може да има качества, невъзможни за сегашната. Например Li-Fi е идеална за прилагане при самолетни полети или в мощно пожароопасна среда, където пускащите от време на време искри радио антени са неразрешени за прилагане.

Засега оборудването за Li-Fi е много обемно и не става за мобилни устройства, по тази причина дребната му версия сега е цел номер едно за PureLiFi. Възможно е още до края на тази година да се появи такава версия, която да бъде употребена от портативни компютри.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР