Едва ли има по-добър начин да се заредим с щедра

...
Едва ли има по-добър начин да се заредим с щедра
Коментари Харесай

Кои са най-впечатляващите коледни базари в Европа

Едва ли има по-добър метод да се заредим с великодушна доза коледно въодушевление от визитата на тематичен базар дружно със семейство и другари.

Всъщност, става известно, че това е традиция, която съществува още от далечната 1434 година Тогава в Дрезден, Германия се появява първият коледен базар. Затова и страната се счита за родното място на коледния базар.

През годините тази традиция се популяризира и по други места в света и продължава и до през днешния ден. Ето кои са десетте най-завладяващи коледни базара в Европа, подбрани от Vogue.

Базел, Швейцария

Около 155 селски дървени къщички са ситуирани в остарелия град, осветлен от блещукащи светлини. Там коледната елха, която впечатлява с украсата си, е издигната в историческия център, а осветените сергии изобилстват от храна.
 Снимка 598727
Източник: iStock

Освен ядене обаче, посетителите могат да купят също и занаятчийски дарове и да си вземат греяно вино за разходката по река Рейн.

Коледният базар в Базел е до 23 декември.

Виена, Австрия

Коледният базар в двореца Белведере може и да не е огромен колкото Wiener Chriskindlemarkt und Weihnachtstraum, само че към него не се стичат чак толкоз огромни тълпи, а пък и не отстъпва по атрактивност. Там можем да се разходим из обилната барокова архитектура на двореца от XVIII век, до момента в който пийваме греяно вино и похапваме сладкиши.
 Снимка 598728
Източник: iStock

По-специалното на базара в Белведере е, че от него можем да си купим и локално направени бижута, ароматизирана дървесина, керамика и разнообразни украшения.

Коледният базар в двореца Белведере е до 26 декември.

Страсбург, Франция

Страсбург е прочут като " столицата на Коледа " неслучайно. Там още през 1570 година се организира най-старият празничен базар във Франция. Само в този град в района на Елзас посетителите могат да обиколят цели 13 коледни базара, всички на пешеходно разстояние един от различен.
 Снимка 598729
Източник: iStock

Традиционният обаче е Christkindelsmärik. На него можем да хапваме и пием вино до момента в който се разхождаме измежду къщичките пред готическата катедрала.

Коледният базар в Страсбург е до 24 декември.

Хайделберг, Германия

Страната се слави с това, че по Коледа провежда цели 2500 коледни базара. Ако за първи път я посещаваме по това време на годината обаче, най-добре е да не пропущаме Хайделберг. В историческия град-крепост се простират река Некар, както и гората Оденвалд. Освен това измежду архитектурните забележителности са Стария мост и влиятелния университет, издигнат през XIV век.
 Снимка 598730
Източник: iStock

Коледният базар в Хайделберг е друга от гордостите на града. Той се намира в остарелия град, където, разхождайки се по осветени алеи, можем да се захласнем по аромата на печени ядки и други изкушения за ястие и пиянство. Забавленията включват още и каране на кънки на лед и качване на античната въртележка.

Коледният базар в Хайделберг е до 22 декември.

Талин, Естония

За последните шест века мястото на коледната елха в Талин не е трансформирало. По традиция то е все в центъра на историческия площад на кметството на града. А тази година тя доближава цели 15 метра.
 Снимка 598731
Източник: iStock

Столицата на Естония е хазаин и на годишен коледен базар. Посетителите му могат да се потопят в празнична атмосфера, като посетят Дядо Коледа във " вилата " му на площада, с разходка измежду сергиите, на които се оферират ръчно направени украшения и комфортни плетива от овча вълна, а и като опитат греяно вино и месо. За феновете на сладкото пък има джинджифилови бисквитки и сладкиши с канела, и кардамон. И с цел да е всичко още по-специално, районни фолклорни танцьори и музиканти изнасят представленията си през уикендите.

Коледният базар в Талин е до 8 януари.

Единбург, Шотландия

Тематичният базар в шотландската столица е ситуиран в самия ѝ център. Посетителите могат да се насладят на впечатляващи гледки от върха на виенското колело и да се забавляват на ледената пързалка, заобиколени от архитектура от XVIII век.
 Снимка 598732
Източник: iStock

Добре е обаче да ни останат сили за разходка измежду сергиите, от които можем да опитаме шотландски деликатеси и зимни питиета, както и да купим занаятчийски дарове.

Коледният базар в Единбург е до 3 януари.

Копенхаген, Дания

С влизането си в парк Тиволи в Копенхаген през декември човек се усеща като че ли се скита в някое скандинавско село.
 Снимка 598733
Източник: iStock

Паркът е на цели 175 години и всяка година се преобразява в коледен базар в 60 декорирани сергии, както и дървени къщички, покрити с борови шишарки и пластове сняг. Повече от 1000 дървета са обгърнати в светлинни гирлянди, а 70 000 коледни топки допълват празничната атмосфера.

Коледният базар в Копенхаген е до 31 декември.

Бат, Англия

Град Бат се среща се намира в един от най-романтичните райони в Англия. Там Коледа е по-специална, тъй като е достоверна, както се е чествала преди години.
 Снимка 598734
Източник: iStock

А тази година се навършват 20 години откогато се провежда празничния базар. Сред всички 150 сергии можем да открием разнообразни артикули - керамика, ръчно плетени чорапи, както и занаятчийски сирена.

Коледният базар в Бат е до 11 декември.

Говоне и Асти, Италия

Северният италиански район Пиемонт граничи с Франция и Швейцария, като за " гореща точка " през зимните празници се считат прилежащите градове Говоне и Асти. Заради забележителните им коледни базари, несъмнено.
 Снимка 598735
Източник: iStock

Впечатляващото на Говоне е, че е " приютил " Къщата на Дядо Коледа, а и разкрива галерия, която разказва коледните тържества в града през вековете. В случай че желаеме да се отдадем на шопинг, близкият град Асти е точното място. Там ще намерим 130 сергии на занаятчии и производители на храни и вино от цяла Италия.

Коледният базар в Говоне и Асти е до 18 декември.

Хелзинки, Финландия

Ако попитаме финландците от кое място идва Дядо Коледа, те гордо ще посочат страната си като отговор. За да сме по-точни обаче - това е Лапландия. И това е задоволителна причина, с цел да бъде празнуването на Коледа още по-вълнуващо и празнично.
 Снимка 598736
Източник: iStock

На коледния базар в Хелзинки се разгръщат над 100 сергии и щандове с ръчно направени дарове, декорация и естествено - локално отглеждани артикули като риба и месо.

Коледният базар в Хелзинки е до 22 декември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР