Едва ли Христофор Колумб е подозирал какви разпри между хората

...
Едва ли Христофор Колумб е подозирал какви разпри между хората
Коментари Харесай

Христофор Колумб ни ги дари, a и до днес са неизменна част от менюто

Едва ли Христофор Колумб е подозирал какви разпри сред хората ще провокират епохи по-късно плодовете на растението, чиито семена той персонално донесъл още след първото си пътешестване до Индиите, в действителност до Америка, като подарък за испанската кралица Исабела Кастилска.

Споровете към чушките при тяхната обработка посредством печене потвърждават само голямото значение, което сладките разновидности на американското растение имат за нас.

Само едно състояние остава несъмнено при чушките - както в пресен тип, по този начин и печени чушки, сладки и лютиви, те са непроменяемо вкусни. Не единствено това, те са удивително потребни за здравето. Считат се даже за мултивитаминен източник или фабрика за витамини.

Най-хубавото е, че при печене, готвене или консервиране на чушките те изгубват напълно дребен % от потребните си субстанции. Несъмнено този толкоз прочут и обичан зарзават заслужава необятно запознаване с него, написа профилираният уебсайт gotvach.bg.

Ако създадем равносметка, чушките са измежду най-обичаните зеленчуци, с голям принос освен за нашата обвързаност към родното място, само че и за разнообразието на кулинарните ни обичаи, в които червената чушка заема почетно място. И това е обяснимо, тя е в лютеницата във всичките нейни разновидности, намира се като сушена за зимата, в туршии с чушки и какви ли още не кулинарни изкушения.

Като ежедневен зарзават чушката дотам се е трансформирала в неизменима част от ежедневното ни меню, че рядко се замисляме по кое време е пристигнала по нашите земи и от кое място. За нейна татковина се одобряват Южна Америка и Западна Индия. Откриването на зеленчука е при започване на XVІ век от испански откриватели, които придвижват чушките в Европа.

Първоначално само зелените чушки били употребявани, по-късно стават известни и алените. Всъщност алената и зелената чушка са плод на едно и също растение, само че в друг етап на зрялост. Червените, които са оставени на стръка съвсем до края на лятото, са доста по-ароматни и сладки, само че и зелените чушки имат своето обаяние и приложение. С лекия си мирис, свежия си и недопечен усет, те са неизменима съставка в първите летни салати.

Червените чушки са богати на разнообразни витамини и минерали, ето най-важните от тях:

Витамин С  - една приблизително огромна чушка обезпечава 169 % от нужния дневен банкет на витамин С, което прави алената чушка един от най-диетичните и богати източници на витамина. В 100 г плод количеството витамин С е 128 мг.

Витамин В6 - 0.3 мг за 100 г плод, което е 15 % от дневните потребности от този витамин. Витамин В6 играе значима роля в образуването на червени кръвни кафези.

Витамин К1  - 4.9 мкг, което предствлява 6 % от дневните потребности. Този витамин е значим за съсирването на кръвта и здравето на костите.

Калий  - 211 мг за 100 г чушки - минералът калий е от значително значение за здравето на сърцето.

Фолиева киселина  - известна като витамин В9, фолиевата киселина извършва разнообразни функционалности в човешкото тяло, само че е от изключително значение за бременните дами. В 100 г чушки се съдържат 46 микрограма от него, което дава отговор на 11 %от дневните потребности.

Витамин Е  - мощен антиоксидант, който е от изключително значение за здравето на нервите и мускулите. В 100 г има 1.6 мг или 8 % от дневните ни потребности.

Витамин А  - 63 % от дневните потребности се обезпечават от 100 грама чушки. Витаминът е значим за зрението.

Други значими минерали в състава на чушката са магнезият в наличие 12 мг, фосфорът с 26 мг.

Колкото и да е учудващо, в чушките има и % мазнини, които обезпечават по този начин значимите омега 3 и 6, надлежно по 25 и 45 мг на 100 грама.

Здравословни изгоди: усъвършенства здравето на очите, понижават риска от анемия, оказват помощ за намаление на тежестта, потребни са за красива кожа, коса и нокти, мощен антиоксидант са.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР