Едва ли е нужно да ви изнасяме поредната лекция на

...
Едва ли е нужно да ви изнасяме поредната лекция на
Коментари Харесай

Как да изберем и почистим риба за Никулден

Едва ли е нужно да ви изнасяме следващата лекция на тематика потребните свойства на рибата. И децата към този момент са уверени, че рибите са вкусна и потребна храна, тъй като са богати на незаменими аминокиселини, като метионин и цистин, които не се синтезират от човешкия организъм.

Искаме да ви помогнем с няколко потребни съвета по какъв начин да изберете прясна риба за Никулден. Ще ви кажем и по какъв начин да изчистите рибата, тъй че да е подготвена да пристъпите към кулинарната ѝ обработка.

Решили сте тази година да изненадате фамилията и приятелите си с богата Никулденска софра и с бодра стъпка се отправяте към близкия рибен магазин. Повечето от магазините към този момент разполагат с огромни аквариуми, в които плуват тлъсти шарани и други риби – т.е. с тях няма по какъв начин да сбъркате – щом плува и е жива, явно е прясна.

Как да изберем и почистим риба за Никулден

 Риба за Никулден

Но в случай че сте попаднали в по-малък магазин, който не предлага жива риба или просто сте си харесала някоя от поставените върху лед риби, по какъв начин да познаете дали е прясна? Всъщност е доста елементарно – прясната риба си проличава по очите и хрилете. Очите на рибата би трябвало да са бистри, а хрилете нежно розови до яркочервени.

Обърнете внимание и на коремната част на рибата – тя би трябвало да е плоска, а не подута. Подут стомах подсказва за някакво заболяване на рибата или хранене с несъответствуваща храна. Месото на прясната риба е твърдо и еластично. Когато го натиснете с пръст, то незабавно още веднъж възстановява формата си.

Прясната риба, потопена във вода, незабавно потъва на дъното. Друг признак, който демонстрира, че рибата напълно скоро е излязла на “сухо “, са люспите. Колкото по-плътно са прилепнали към тялото и колкото са по твърди, толкоз по-прясна е рибата и, несъмнено, толкоз по-трудно се чистят.

И по този начин, към този момент несъмнено сме открили, че рибата е прясна. Време е да я почистим от люспите и вътрешностите. Има няколко хитринки, които ще ви оказват помощ елементарно да отстраните досадните кератинови израстъци, които покриват филето от шаран.

Люспите се отстраняват елементарно благодарение на дълъг изострен нож, който се движи по посока противоположна на растежа им, т.е. от опашката към главата на рибата.

Ако остъргването на люспите става доста мъчно, може да потопите рибата за няколко секунди в гореща вода. Не се изкушавайте да я оставите за дълго във водата, тъй като по този начин ще влошите вкусовите ѝ качества.

 Риба

В случай че не желаете да рискувате с гореща вода, може да полеете рибата щедро с оцет и да я оставите да престои към 30 минути. След това почистването на люспите става елементарно, като детска играчка.

Добре е преди почистването на рибата, да натриете ръцете си със сол. Така тя няма да ви се изплъзне, а и след това една концепция по-лесно ще отстраните неприятната миризма от тях.

Време е да почистите рибата и от вътрешната страна. За задачата би трябвало да извършите надлъжен прорез, който стартира от основата на опашката и продължава нагоре към главата. Докато вършиме разреза, би трябвало да внимавате да не засегнете жлъчката, черния дроб или червата на рибата.

Изкормете вътрешностите, а по-късно благодарение на подобаващ нож или вилица отстранете и хрилете на рибата. Перките и опашката може да отрежете с ножица. Отстраняват се и всички шипове, които се намират по кожата ѝ.

Трябва да изплакнете бъдещия Никулденски шаран извън и от вътрешната страна под мощна бликам вода. Напръскайте я с лимон и я оставете най-малко 30 минути, след което е изцяло подготвена за кулинарни подвизи и за Никулденската софра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР