Едва една трета от българите стигат навреме в болница след

...
Едва една трета от българите стигат навреме в болница след
Коментари Харесай

Присъдата "Инсулт" може да бъде много по-лека

Едва една трета от българите стигат в точния момент в болница след получен инсулт. Само 2.33% се лекуват по модерни способи. 128 млн. лева ще бъдат дадени за съоръжение на мозъчно-съдови центрове, само че с тези пари ще се обучат единствено 20 лекари.
Средно 50 хиляди българи годишно получават инсулт, едвам една трета от тях идват в болница в така наречен златен час, когато процесът е обратим и може да бъде лекуван без последици, а единствено на 2.33% от потърпевшите се ползват модерни способи на лекуване. Иначе казано, за една година 34 хиляди души в България получават изцяло предотвратими дълготрайни увреждания. За да не се случва това, не са нужни нито доста пари, нито непостижимо скъпа техника. Трябват най-много предпочитание и организация.

Най-тъжната част от статистиката в действителност е другаде. Докато в предотвратяването и лекуването на сърдечния инфаркт, България има големи триумфи, модерно лекуване на инсулти се организира на доста малко места в България и в последна сметка над 10% от диагностицираните на процедура умират в болничното заведение. През 2018 година междинната смъртност от мозъчно-съдова болест в Европейски Съюз е 76 на 100 хиляди души, а в България тя е 301 на 100 хиляди Иначе казано, при вярно лекуване от инсулт в България може да умират четири ПЪТИ по-малко хора. Над 3500 човешки живота на година могат да бъдат избавени.

Изоставането на България от актуалните трендове в лекуването на това толкоз необятно публикувано заболяване, при което 10% от пациентите са на възраст сред 35 и 55 години, а 88% - на възраст над 55 години, е причина в Плана за възобновяване и развиване да бъде заложено разкриването и оборудването на общо 10 мозъчно-съдови центъра за лекуване на диагностика и инсулти (stroke - центрове) във всички шест региона на обмисляне.
Реклама
Общият бюджет на този план е 128.5 млн. лева, като 107 от тях са европейско финансиране, а останалите 21.4 млн. - национално съфинансиране.

Основната сума по плана ще отиде за ремонт и съоръжение на центровете, като до 2025 година се планува да бъдат подготвени 20 лекари експерти, които да ползват тромболиза (разтапяне на тромба с лекарство) и ендоваскуларно лекуване, при което се отстранява тромбът, предизвикал инсулта.

В момента в България общо 132 лечебни заведения лекуват инсулт, само че единствено в една трета от тях - 47, се ползват модерни способи на лекуване. Това обрича множеството пациенти на съществени увреждания. Действащите stroke центрове са тъкмо един на брой - в столичната университетска болница " Св. Анна ", в която и се правят най-вече тромболизи и ендоваскуларни процедури (виж таблицата).

До 2025 година обаче има задоволително време, а въпросите откриват ли се в точния момент пациентите с инсулт, стигат ли в точния момент до болница и по какъв начин тъкмо се лекуват стоят извънредно остро.
Реклама Те (не) идват в точния момент
Инсултът съставлява спиране на кръвоснабдяването на мозъка в част от мозъка вследствие на задръстване с тромб на съдовете, снабдяващи мозъка (исхемичен инсулт) или мозъчен кръвоизлив вследствие на раздрана аневризма (хеморагичен инсулт). Заради това спиране мозъчните кафези стартират да умират от липса на О2 и това води до засягане на цели зони в мозъка - на диалект, придвижване, зрение, съгласуваност и други

За една минута приблизително 2 млн. мозъчни кафези губят функционалностите си, а всички признаци на инсулт (виж таблицата), траяли повече от два часа, водят до трайни увреждания на потърпевшия. Затова невролозите одобряват, че процесът може да бъде спрян в интервал до най-вече 2-3 часа след първите признаци, а в най-хубавият случай да стартира лекуване до един час след приемането на инсулт. Обикновено към 75-80% от инсултите са исхемични и се провокират от тромб, запушил кръвоносните съдове, които доставят съответната зона на мозъка. Съвременното лекуване съставлява лекарствено стопяване на тромба с тромболиза или отстраняването му по миниинвазивен път.

За да се получи това обаче, пациентът би трябвало да бъде диагностициран в точния момент. Става въпрос за животозастрашаващо положение, което би трябвало да бъде разпознато допустимо най-бързо и потърпевшият да постъпи в болница.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Градове 3 Енергетика Реклама
" Средно 30% от нашите пациенти с мозъчен инсулт са пристигнали в болничното заведение в " златния час ". Всеки четвърти болен е бил в точния момент, а незабавното е сполучливо. Другото значимо достижение е, че 47 лечебни заведения в България са се осмелили да вършат тромболизи и в доста региони инсулт се лекува по съвременен метод, само че имаме огромен проблем с ендоваскуларните способи, които се ползват единствено на още две места в България, и то лимитирано, с изключение на при нас ", споделя доцент доктор Росен Калпачки, шеф на Клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ " Св. Анна ", който завежда и първия в България stroke център. През тази година той получи премията на Европейската организация за инсулти за приноса му в битката с инсултите.

По думите му приблизително 5% от инсултите в една болница би трябвало да се лекуват по актуален метод, а в България този междинен % е 2.3%.

Според статистиката на НЗОК актуалното лекуване е мит в доста от лечебните заведения, приемащи пациенти с инсулт. Например през 2021 година в УМБАЛ " Св. Марина " - Варна, са признати 1834 пациенти с инсулт, като са направени едвам 53 тромболизи. В УМБАЛ Бургас пък са лекувани 897 пациенти с инсулт без нито една тромболиза.

В София през предходната година са признати 5678 пациенти с инсулт в общо 16 лечебни заведения, като в 10 от тях е прилагана тромболиза, само че 72% от тези процедури са направени в " Св. Анна ". Най-много пациенти (1036) са признати в " Св. Анна ", на второ място по брой лекувани с 857 заболели е " Аджибадем Сити клиник Токуда ", а на трето място е Военномедицинска академия. ВМА е приела 645 пациенти, като тромболиза е приложена единствено на един от тях.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Здравната каса също е планувала в контракта си с лекарите минимално количество тромболизи и ендоваскуларно лекуване - надлежно 968 и 4 за тази година, за което ще заплати малко над 3 млн. лева Тя обаче ще даде близо 50 млн. лева за общоприетоо лекуване на инсулт, което се усилва от извънредно незадоволителните 882 на 1300 лева за лекуван пациент.
Проблемът с фрагментите
В плана за обзавеждане със модерна инсталация на мозъчните центрове е посочено, че те ще бъдат оборудвани в 10 държавни академични лечебни заведения. По-важното в плана е, че би трябвало да се обучат експерти по ендоваскуларно лекуване на инсулти, които сега са дефицитни.

Другият въпрос, който е спорен в сектора, е дали са нужни тъкмо 10 центъра и кои да бъдат те.

" В Европейски Съюз има 2500 такива центъра. Идеята е пациентите да стигат в златния час на всички места в Европа. Трудно ми е да преценява какъв брой би трябвало да бъдат. Австрия, която е планинска страна, има шест такива центъра. Областта Каталуня, с център Барселона, също има на територията си шест центъра ", споделя доцент Калпачки. Той добавя още, че и сега доста хора са подготвени по какъв начин да откриват първите признаци на инсулт, а с необикновен интерес се употребява тази стратегия в учебно заведение, където екипът на Fast heroes образова децата да откриват признаци на мозъчен удар у своите родственици.

В самия план по проекта е планувано в определените лечебни заведения да се купят симулатори за образование за интервенционални ендоваскуларни процедури. Освен това планът ще се движи редом с построяването на системата за въздушен медицински превоз, с цел да могат пациентите от труднодостъпни региони да получават качествена помощ в точния момент и да се построи бърза връзка за превоз на пациенти с инсулт до неврохирургичните центрове.

Проблемът обаче е, че в плана е планувано през 2025 година в тези центрове да попаднат 5000 души, а броят на новообучените лекари да е едвам 20. Това значи, че не всички от десетте центъра ще могат да обезпечат денонощни наряди за лекуване на пациенти с инсулт и че част от купената инсталация, която е на стойност 102 млн. лева, евентуално няма да се употребява рационално.
Свързани публикации Защо беше заменен шефът на " Пирогов " 27 юни 2022, 09:00 Заплатите в лечебните заведения - от 2 хиляди до 70 хиляди лева на месец 23 юни 2022, 10:21 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР