Едва 440 са одобрените семейства, които ще получат компенсация, че

...
Едва 440 са одобрените семейства, които ще получат компенсация, че
Коментари Харесай

Защо толкова малко семейства получиха ваучер за градина |

Едва 440 са утвърдените фамилии, които ще получат отплата, че детето им не е признато в общинска детска градина. 438 от тях са в София.

На фона на към 10 000 неприети деца единствено в столицата, където казусът с дефицита тук-там е най-остър, броят на утвърдените за " ваучер " изглежда смущаващо невисок.

На този стадий нито една институция не е събрала информация какъв брой фамилии за кандидатствали за помощта и какъв брой са отводите, няма и статистика на какво се дължат те.

Родители към този момент сигнализират за неуредици и съществено разочарование в очакване на дълго обещаваната и мъчно извоювана финансова поддръжка.

Дарина Младенова е майка на 4-годишно дете, което три следващи години кандидатства за ясла и градина и до момента не е признато. Затова е записано в частна градина в столичния кв. " Младост ". Таксата е висока и фамилията с радост посреща новината, че страната ще започне покрива най-малко част от нея. За София сумата е 250 лв.. Следва дълго чакане да започва приемът на документи, неяснота за кой интервал се кандидатства и по кое време да чакат помощта - все въпроси, които не бяха разяснени на родителите. Накрая, вместо финансова помощ, идва отвод. " Общината отговори, че не може да отпусне помощта, тъй като детската градина, в която е записано детето, няма 12-часова организация на работа. А това било условие в съответната разпоредба ", изяснява майката пред OFFNews. По думите ѝ частната детска градина работи не по-различно от общинските и децата са там целодневно. Тя ще апелира отхвърли, защото аргументът ѝ се коства напълно необоснован.

Кристина Касабова е една от майките, които проведоха митингите, довели до въвеждането на така наречен " ваучери " за неприети деца. Тя има сходни наблюдения - районни кметски администрации в столицата дават отводи по неразбираеми критерии:

Има региони, които са отхвърлили молби за децата, които са навършили 3 години през януари, февруари, март и прочие Едно от условията в наредбата е навършване на 3-годишна възраст. Някой районни администрации го изтълкуваха по този начин, че отхвърлят даже на навършили тази възраст деца, които не са кандидатствали за миналия интервал за градина, тъй като са били в яслена възраст. 

В някои общини имат лист единствено с лицензирани към МОН детски градини, само че ръководени от този лист, смятат за основателно да откажат компенсирането. В наредбата има вид и за кооперативи, за други центрове и заведения с подобаващ личен състав и стратегия, последващи тези на МОН. Други региони са отказвали, тъй като работното време на детския център не е 12 часа. Общо взето, има разнообразни тълкования като смятат, че базирайки се на Наредба 5 при отводи, а не на съответната за компенсацията, тълкуването е на тяхна страна.

Според Кристина Касабова има има обстановки, които подлежат на частно разглеждане – деца със заменен набор; такива, които заради една или друга причина не са имали опция да аплайват в ДГ и единствените предоставени им места са били „ още една година в яслена група “; и сходни случаи.

" Проблемът е опцията за използването на член 57 ал.4 от ЗПУО; „ Постъпването на децата в детска градина се реализира целогодишно “. Всяка една разпоредба би трябвало да доразвива закона, да го прецизира, а не да вкарва нови и нови условия. В сегашния случай в София децата могат да постъпват само на 15 септември. Вместо общините да желаят мнение и пояснение от МОН, ние - родителите обикаляме и надали не се молим за това, което ни се поставя. В последна сметка министерството излезе със мнение по този проблем, което би следвало общините да са получили като обяснение ", прибавя Касабова.

Тя напомня, че още на работните групи представителите на родителите са упорствали помощта да се отпуска централизирано от общината, а не от районните кметства, с цел да няма разминаване в критериите.

Към момента нито една институция не дава систематизирана информация за това какъв брой деца са кандидатствали за помощта, какъв е нейният размер и какъв брой са получените отводи. Единствените съответни числа пристигнаха при започване на юли от, където бе посочено, че на 338 деца в София и 2 във Варна е отпусната финансова помощ. Пресцентърът на Министерски съвет бе цитирал обща сума за целия интервал - януари-май 2021 г. 

Ръководителят на Дирекция " Образование " към Столична община Мария Минчева удостовери пред OFFNews, че Следствен отдел към окръжна прокуратура не разполага с информация какво е ситуацията в обособените региони, нито какви са главните аргументи за отводите. 

В началото на октомври ще се подават документи за идващия интервал, заяви тя.

Много родители непосредствено не подадоха заявките си заради неразбираемите условия или такива, които след време бяха доказани или отречени като тълкувания. " Няма периоди за осъществяване на отговорностите от страна на общински и държавни органи, а единствено за отговорностите от страна на родителите. Така излиза, че в едни двустранни, доброжелателни връзки условия има единствено към едната страна, добавя Кристина Касабова.

Според нея би трябвало да се правят изключения и за деца със специфични просветителни потребности (СОП). В момента има деца със СОП, посещаващи частни учебни заведения и градини. Частните образователни заведения получават прехрана за спомагателна поддръжка от страната за тези деца. Често пъти изборът на родителите е подбуден от по-добрите условия в частните градини и учебни заведения, значително значими за децата със специфични потребности - по-малко деца, повече личен състав. В хипотезата, когато едно дете е признато в ЧДГ и след известно време получи заповед за спомагателна поддръжка от районен център за образование на деца със специфични потребности, по закон общината е длъжна да обезпечи място на детето, даже и децата в групата към този момент да са 40. В този случай, това изрично не е в най-хубав интерес на детето. В тази връзка е належащо да се плануват изключения за децата със СОП, изяснява Касабова.

Според нея същото важи и за записаните в предучилищни групи към учебните заведения, но ползващи и частни занимални. Финансовата поддръжка би следвало да се поставя и на тях, по този начин ще се усили и ползата към тези групи, които в този момент са едва известни поради полудневната форма, прибавя Кристина Касабова.

Засега равносметката от мъчно отвоюваната борба " Градина или ваучер за всяко дете " е по-скоро горчива - закъснение, неразбираеми критерии, объркваща административна процедура, малки суми на фона на действителните разноски. Държавата по всякакъв начин демонстрира, че този ангажимент не ѝ е прелестен и се пробва да откри комфортно опрощение да не го извърши. Ако се претупва по този метод, мярката явно няма да проработи и рано или късно напрежението измежду родителите ще се повиши още веднъж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР