Едва 20 компании в света са източник на повече от

...
Едва 20 компании в света са източник на повече от
Коментари Харесай

20 компании затрупват света с еднократна пластмаса

Едва 20 компании в света са източник на повече от половината пластмасови произведения за еднократна приложимост. Това излиза наяве от ново изследване разкриващо опустошителното влияние на тези бизнеси върху околната среда, написа Си Ен Би Си.

Пластмасовите артикули за еднократна приложимост, измежду които бутилки, опаковки за храни и торбички, се създават съвсем само от изкопаеми горива. Тези артикули имат къс витален цикъл и в последна сметка се изгарят, натрупат на сметища или се озовават в океаните.

Според проучването Plastic Waste Makers Index 20 нефтохимични корпорации произвеждащи полимери (ключова суровина за произвеждане на пластмасовите продукти), дават отговор за 55% от отпадъците от пластмасови произведения за еднократна приложимост в света. Прочуването бе оповестено от Фондация Minderoo, като в неговото правене са взели участие учени от London School of Economics, Stockholm Environment Institute, Wood Mackenzie и други.

На върха на класацията е американският енергиен колос ExxonMobil, който „ способства “ с 5,9 млн. метрични тона пластмасови боклуци за международното замърсяване. Следват американската химическа компания Dow и китайската нефтохимическата корпорация Sinopec. Изследователите показват като основни замърсители още Indorama Ventures, Saudi Aramco, PetroChina, LyondellBasell, Reliance Industries, Braskem, Alpek SA de CV, Borealis, Lotte Chemical, INEOS, Total, Jiangsu Hailun Petrochemical, Far Eastern New Century, Formosa Plastics Corporation, China Energy Investment Group, PTT и China Resources.

Проучването включва по-дълъг лист със 100 компании, които са източник на 90% от пластмасови произведения за еднократна приложимост в света.

В проучването се отбелязва още, че близо 60% от общественото финансиране, допринасящо за рецесията с отпадъците, идва от 20 интернационалните банки. От 2011 година насам секторът е подсилен със заеми за общо 30 милиарда $ от тези 20 финансови институции, измежду които личат имената на Barclays, HSBC и Bank of America.

Отделя се и внимание на най-големите замърсители измежду страните. На база аршин глава от популацията водачи са Австралия и Съединени американски щати, които годишно генерират над 50 кг боклуци от пластмасови артикули за еднократна приложимост. Южна Корея и Англия генерират над 40 кг на човек за година.

В Китай, който е най-големият производител на пластмасови произведения за еднократна приложимост в света, един човек генерира 18 кг. боклуци годишно.

„ Траекториите на климатичната рецесия и рецесията с пластмасовите боклуци са поразително сходни и се преплитат от ден на ден “, разяснява някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Ал Гор в изказване, съпътстващо прочуването.

„ Докато информираност към цената на замърсяването с пластмаса пораства, нефтохимическата промишленост ни споделя, че виновността е в нас, насочвайки вниманието към смяна в държанието на крайните консуматори на тези артикули, вместо към разрешаване на казуса при неговия източник “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР