Едностранните търговски действия на държавите-членки на Европейския съюз са неприемливи.

...
Едностранните търговски действия на държавите-членки на Европейския съюз са неприемливи.
Коментари Харесай

ЕК скръцна със зъби на Полша и Унгария заради украинското зърно

Едностранните търговски дейности на държавите-членки на Европейския съюз са неприемливи. Това декларират в неделя от Европейска комисия, представени от Reuters, откакто Полша и Унгария оповестиха забрани за импорт на зърно и други хранителни артикули от Украйна, с цел да защитят локалните си селскостопански браншове.    В разследване на нашествието на Русия бяха блокирани някои черноморски пристанища и огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от създаденото в Европейския съюз, в последна сметка остана в централноевропейските страни заради логистични усложнения. Това удари цените и продажбите на локалните аграрни производители, напомня повода за проблема осведомителната организация.     Обикновено Украйна изнася по-голямата част от селскостопанските си артикули, изключително зърно, през черноморските си пристанища, които бяха отблокирани през юли в сходство със съглашение сред Киев, Анкара, Москва и Организация на обединените нации. Срокът на това съглашение обаче изтича на 18 май, а предходната седмица Москва уточни, че то може да не бъде удължено, в случай че Западът не отстрани пречките пред износа на съветско зърно и торове.    Тази тематика сътвори политически проблем за ръководещата в Полша националистическа партия " Право и правдивост ” и то в година на изборите, защото разгневи хората в извънградските региони, където поддръжката за партията нормално е висока.   

" Запознати сме с изказванията на Полша и Унгария по отношение на възбраната за импорт на зърно и други селскостопански артикули от Украйна ", декларира представител на Европейската комисия. " В този подтекст е значимо да се подчертае, че комерсиалната политика е от изключителната подготвеност на Европейски Съюз и заради това едностранните дейности са неприемливи. "  
" В такива сложни времена е извънредно значимо да се координират и съгласуват всички решения в границите на Европейски Съюз ", считат от Европейска комисия.    Говорителят на полското държавно управление Пьотр Мюлер, на собствен ред, декларира пред държавната осведомителна организация PAP, че държавното управление е в непрекъснат контакт с Европейската комисия по въпроса и че възбраната е допустима заради уговорка за сигурност. Но това по този начин или другояче надалеч не е първият случай на спорове сред двете централноевропейски страни и европейската администрация. Полша и Унгария са въвлечени в дългогодишни спорове с Брюксел по въпроси, включващи независимостта на правосъдната система, свободата на медиите и правата на ЛГБТ. И на двете страни бяха спрени средства заради опасения по отношение на върховенството на закона.    Украинското министерство на земеделието е изрично, че полската възбрана опонира на съществуващите двустранни съглашения за експорт.   Забрана и за транзит     Полската възбрана, която влезе в действие в събота вечерта, ще се ползва и за преноса на въпросните артикули през страната, стана ясно в неделя.    " Забраната е цялостна, в това число и за пренос през Полша ", написа Валдемар Буда, министър на икономическото развиване и технологиите на Полша, в Twitter, представен от Reuters, като прибавя, че ще бъдат извършени диалози с Украйна за основаване на система, която да подсигурява, че стоките ѝ не се озовават на локалния пазар.   

Полският министър на земеделието Роберт Телус пък е безапелационен, че възбраната е нужна, с цел да " отвори очите на Европейски Съюз за това, че са нужни спомагателни решения, които ще разрешат на продуктите от Украйна да стигнат до сърцето на Европа, а не да остават в Полша ". 
Забраната се чака да е в действие до 30 юни.   България също обмисля сходна забрана    На фона на реакцията от страна на Европейска комисия във връзка с въведените ограничавания от страна на Полша и Унгария, България също обмисля възбрана за импорт на украинско зърно, стана ясно през уикенда от изявление на служебния министър на земеделието Явор Гечев пред БНР.    " Трябва да се запазят и българските ползи. Още повече, че когато две от страните реагират по този метод, то, в случай че ние не реагираме по подобен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи ”, споделя той и напомня, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел.   

По думите му преди дни е провел и онлайн диалози с негови сътрудници от шест страни. 
Коментарът на Гечев идва след серия митинги на български зърнопроизводители, по време на които бяха блокирани еазлични транспортни артерии. Тогава служебният министър на земеделието поддържа настояванията на протестиращите, тъй че занапред следва да забележим какво ще направи българската администрация след размахания пръст от страна на Брюксел към Полша и Унгария.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР