Еднократно експериментално лечение спомогна за намаляването на рак на панкреаса

...
Еднократно експериментално лечение спомогна за намаляването на рак на панкреаса
Коментари Харесай

Експериментално лечение смали тумора на жена със 72% чрез собствените ѝ клетки

Еднократно пробно лекуване спомогна за намаляването на рак на панкреаса в напреднал етап на пациентка. След като е осъществено през юни 2021 година, туморът се е смалил и до ден сегашен лекарите не са разкрили признаци за повишаване. Резултатите са оповестени в.

Ракът на панкреаса е извънредно гибелен – съгласно Американското раково общество едвам 11 % от пациентите се чака да оцелеят след 5 години.

Експерименталното лекуване съставлява самобитна форма на имунотерапия. То образова имунната система да разпознава ракови кафези. Т-клетките са значима част от имунната система. Те оказват помощ при заличаването на инфектираните или разболели се кафези, само че ракът постоянно им се измъква. В момента тип имунотерапия, наречена CART-T, може сполучливо да усъвършенства шанса за оцеляване при напреднали форми на рак на кръвта. Изглежда обаче този вид терапия не е ефикасна при солидни тумори. Ето за какво учените непрекъснато се пробват да открият нови и по-ефективни лекувания.

Пациентката (идентифицирана като Кати Уилкс в „ Асошиейтед прес " ) е диагностицирана с рак на панкреаса при започване на 2018 година Тя се подлага на 8 курса с химиотерапия (плюс радиация и интервенция по Уипъл, която отстранява част от панкреаса). За страдание, в границите на една година ракът се популяризира до белите ѝ дробове.

Впоследствие Уилкс взема решение да изследва малко повече въпроса (тъй като единственото нещо, което експертите ѝ предлагат, е още химиотерапия). Именно по този начин тя се натъква на отчет, оповестен през 2016 година В него се разказва случая на пациент с напреднал рак на колона, който се подлага на пробен вид генна терапия, ориентирана срещи раковата разновидност KRAS G12D – антиген, който се среща при солидните тумори. Някои Т-клетки могат да разпознават по натурален път мутиралите версии на KRAS G12D.

„ Казах си, че това е [клиничното] изпитване, което ми би трябвало. Знаех си, че то ще ме избави, ще избави живота ми. Имах това предусещане “, споделя Уилкс пред NBC.

Жената се свързва с създателя на отчета Ерик Тран. Въпреки че нейният рак е друг от този на пациента, разказан в труда от 2016 година, и двамата имат една и съща генетична разновидност. Ето за какво Уилкс се оказва съвместима с този вид лекуване.

„ Тази съответна разновидност се среща постоянно при тумори, които пораждат от епителни кафези (например рак на белите дробове, яйчниците и панкреаса) - споделя Ерик Рубин, основен редактор на New England Journal of Medicine. – За първи път разполагаме с метод, който може да ни разреши да лекуваме огромно многообразие от тумори, разнообразни от дребния брой, при който CAR-T клетките могат да бъдат употребявани като извънредно характерна форма на имунотерапия. “

През 2021 година Т-клетките на Уилкс са изменени по подобен метод, че да придвижват със себе си рецептори, значими за разпознаването на мутагенния антиген. Впоследствие те са отгледани в огромни количества и инжектирани еднократно в тялото ѝ. След един месец туморите на белите дробове се смаляват с 62 %, а шест месеца по-късно – с общо 72 %. След половин година променените Т-клетки не престават да съществуват в тялото ѝ – те съставляват 2,4 % от циркулиращите ѝ периферни Т-клетки.

Изследването е извънредно обещаващо, само че не би трябвало да забравяме, че Уилкс е едвам вторият пациент, който се подлага на този вид метод. Подход, който се проваля при друго проучване. Ето за какво ще бъдат нужни повече клинични проучвания върху сходни генетично съвместими пациенти.

В момента ракът на Уилкс е постоянен. За в бъдеще обаче тя ще се подлага на спомагателни проби.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР