Едно произнасяне на антимонополния орган окончателно взриви отношенията между големите

...
Едно произнасяне на антимонополния орган окончателно взриви отношенията между големите
Коментари Харесай

Русенската NetWorx иска предоговаряне на разрешената от КЗК сделка с Vivacom

Едно изговаряне на антимонополния орган дефинитивно взриви връзките сред огромните телекоми в България - A1 и Yettel нападнаха както Vivacom, по този начин и Комисията за защита на конкуренцията, откакто тя позволи придобиването на няколко огромни районни оператори от наследника на БТК.

Оказва се, обаче, че най-малко една от тези покупко-продажби, оповестени в началото още през май 2021 година, може да се наложи да бъде предоговорена - за огромната русенска телекомуникационна група NetWorx.
 Комисия за защита на конкуренцията позволи на Vivacom да придобие Обновена
Разрешено: Vivacom придобива един от най-големите снабдители на интернет и телевизия в Северна България

Защо антимонополната комисия трябваше да преразгледа решението си?

Контекст : NetWorx е учредена през 2000 година С днешна дата компанията предлага телевизия и високоскоростен интернет до хиляди семейства в над 70 обитаеми места в областите Русе, Разград, Силистра, Монтана, Търговище, Ловеч, Велико Търново, Варна, Плевен, Видин, Добрич, София-град и София-област. За задачата компанията има стотици километри оптични трасета.

Според последния оповестен годишен финансов доклад на " Нетуъркс-България " ЕООД (за 2019 г.) приходите на компанията са в размер на близо 19,6 млн. лева, а облагата - над 1,8 млн. лв..
 A1 Group показва дълбоки опасения от ненадейно решение на Комисията за защита на конкуренцията
A1 Group показва дълбоки опасения от ненадейно решение на Комисията за защита на конкуренцията

Решението позволява на Виваком да придобие доминантна позиция на пазара на закрепен интернет и телевизия

Преди 2 години Комисия за защита на конкуренцията позволи договорката с Vivacom, само че " Теленор България " оспори в съда решението на регулатора. Върховният административен съд върна процедурата назад в Комисия за защита на конкуренцията, която в последна сметка още веднъж разреши придобиването. Часове след публикуването на решението A1 и Yettel оповестиха, че с него Vivacom ще придобие прекомерно огромна мощ на пазара в Северна България.
 Върховен административен съд върна за преразглеждане в Комисия за защита на конкуренцията договорката сред Vivacom и
Комисия за защита на конкуренцията позволи на Vivacom да придобие един от най-големите снабдители на интернет и телевизия в Северна България, само че Върховен административен съд не е склонен

Антимонополната комисия ще би трябвало да преразгледа решението си

Детайли : Пред районния уебсайт притежателят на NetWorx Силен Максимов разяснява, че " договорка ще има, единствено в случай че изискванията се предоговорят ".

" Сделката би трябвало да се предоговори по няколко аргументи. Първо - минаха повече от две години. На второ място - инфлацията. На трето - нарасналата EBITDA на компанията ", изясни пред Money.bg Максимов.

Предоговарянето става допустимо, тъй като поради обжалванията и повторното изговаряне Комисия за защита на конкуренцията обвързващите периоди по контракта сред Vivacom и NetWorx са изтекли - по думите на Максимов, " от дълго време ". Той обаче беше безапелационен, че в тази ситуация периодите не са фактор, защото Vivacom " прояви схващане, когато ние имахме проблеми " (при акция на ГДБОП от август 2021 година, която съгласно него е била част от офанзива против компанията) и " изцяло в реда на нещата е ние да проявим схващане, когато Vivacom има проблем с утвърждението на Комисия за защита на конкуренцията ".
 Vivacom видяха
Vivacom видяха " признаци на скрито споразумение " сред A1 и Yettel

Телекомът отговори на съперниците си за решението на Комисия за защита на конкуренцията

Затова и по думите му двете компании сега са " в непрекъсната връзка ".

От друга страна : Пред Ruse News Максимов отбелязва, че е подготвен и за вид да резервира компанията си.

Още нещо : От Vivacom изпратиха следната позиция за Money.bg: " Не бихме могли да разясняваме обществено тематики, които са предмет на търговски взаимоотношения сред две страни и конфиденциални клаузи ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР