Едно от най-забележителните места на Земята, включено в списъка на

...
Едно от най-забележителните места на Земята, включено в списъка на
Коментари Харесай

Нови разкопки показват, че истинската възраст на Троя може да е друга

Едно от най-забележителните места на Земята, включено в листата на международното културно и историческо завещание, е античният град Троя, именуван в древността Илион. Той се намира в най-западната точка на Малоазийския полуостров, край Дарданелите и наоколо до крайбрежията на Егейско море.

Неговата неувяхваща популярност идва от Омировата поема Илиада, която споделя за обсадата и разрушаването на този незабравим античен град. През хилядолетията митът за съществуването на Троя и събитията, разиграли се там през Бронзовата ера, са се възприемали друго.

Древните поданици на Елада вярвали в съществуването на Троя и в Троянската война, за която споделя създателят на поемата, до момента в който модерната ера приема описа за тези събития като мит.

През ХVІІ и ХVІІІ век запалянковците, приемащи Илиада като книжовен извор, разказващ за действителни събития, са прекомерно малко. Това продължава доникъде на века. Тогава на един дилетант в археологията, само че въодушевен последовател на вярата, че Омир разказва тъкмо и реалистично съществували събития и персони, се удава да извърши едно от най-сензационните археологически открития. Лаикът-археолог Хайнрих Шлиман открива античната Троя и потвърждава, че това е действително действителен древен град.

Оттогава стартира и датировката на всичко, намерено на хълма Хисарлък, където е бил издигнат именитият богат град. Това, което в този момент знаем е, че Троя е населено място от ранната Бронзова ера, основано 3000 години преди Христа.

На мястото, където е зародил градът, са строени голям брой градове, един върху различен. При разкопките, стартирани от Шлиман и продължени от професионалните археолози Дьорпфелд и Блеген, са открити голям брой пластове, именувани до Троя ХІ. Приема се, че Омировата Троя е в пластовете VІ и VІ А.

 античният град троя

Проучванията и разкопките в турската провинция Чанаккале в северозападната част на страната в никакъв случай не са преставали изцяло. Последните разкопки, които организират турски археолози, носят нови открития от античното населено място.

Ръководителят на разкопките споделя, че са стигнали до нов пласт, който решили да нарекат Троя 0. В него са открити следи от изгорени артефакти, керамика и дървени греди. Екипът счита, че тези остатъци са доста значими за възобновяване на историята на основаването на Троя, тъй като са датирани по-рано, в сравнение с се смяташе основаването на селището до момента.

Най-вероятно началото на Троя е сложено към 3500 година преди новата епоха. Това значи, че историята на Троя е на 5500 години.

Разкопките дават сведения, че ахейските и спартанските войни от антична Гърция не са първите, които унищожават през ХІІІ век преди новата епоха града. Това населено място е било унищожавано и възстановявано неведнъж преди и след Троянската война заради войни, пожари, естествени катаклизми.

Разположеният на рид античен град е археологическа атракция, която може би крие още загадки.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР