Едно от най-ярките събития, свързани с българските общности зад граница

...
Едно от най-ярките събития, свързани с българските общности зад граница
Коментари Харесай

Всяка пролет символът на Великден обединява българи от близо и далеч в Босилеград

Едно от най-ярките събития, свързани с българските общности зад граница е Международният детски фестивал за великденски яйца, който се организира в Босилеград, Република Сърбия. Характерно за града и близките селища е, че популацията там е с ясно изразено българско съзнание, и всички ревностно почитат своите обичаи, роден език, обичай и просвета. На достоверните обичаи и близостта с родината, е отдаден и Великденският интернационален фестивал, който се превежда в Босилеград всяка година и по този начин през днешния ден към този момент отбелязва своя 30-и празник.

За неговото посрещане са поканени доста посетители от разнообразни общини в България. Гости ще има от българските общности в Молдова, Украйна, Румъния, Македония и Сърбия. Рекорден тази година е и броят на децата – над 700, които са записани за присъединяване във фестивалната конкуренция. Сред формалните посетители в неделя в Босилеград идват председателката на Агенцията за българите в чужбина, посланикът на България в Белград, както и министърът на малцинствата, от страна на държавното управление на Република Сърбия.



„ Толкова години назад  този фестивал в Босилеград извършва по най-хубавия метод своята задача  и по тази причина продължава да съществува толкоз време. А в случай че ме питате за какво го организираме, то отговорът е, че децата си го желаят, това е автентично и симпатично съревнование което се организира единствено при нас, то е неповторимо изобщо на Балканите. А единственото изискване е децата да донесат свое боядисано яйце, а оттук-нататък ние вършим всичко, с цел да се усещат те добре, да има страст, без значение от победа или загуба при багра с яйцата. Важното е да се учат, че не всеки път се печели, доста по-важно е да понесеш загубата и да запазиш положителното си самочувствие. А около надпреварите с яйца има и богата културна стратегия. На Велики четвъртък започваме с стратегия, готова от гостите ни от Етрополе, които идват с работилница за изписване на великденски яйца с восък. Така ще спазим традицията за боядисване на великденските яйца на Велики четвъртък, с което стартира и фестивалът ни в Босилеград. На същия ден, в четвъртък, откриваме и галерия за спасяването на българските евреи, защото тази година се навършват 80 години от това дело. Тя ще остане през всички фестивални дни във фоайето на нашия Културен дом, където ще се проведат и 4 концерта с присъединяване на музиканти от България. В петък при нас гостува представлението „ Мемоарите на един Въргал ”, тогава посрещаме и гостите от България, Румъния и Молдова. В събота с децата ще създадем дребна екскурзия до близкото с. Извор и съхранените там старинни български къщи. А по здрач ни чака огромен танцов театър на група „ Чинари ” от София. Кулминацията е на Великден, в неделя, когато яйцата ще бъдат осветени от свещеника и по-късно стартират огромните битки с яйца на четири подиуми в центъра на града “.

На Светли понеделник ще бъдат излъчени спечелилите в трите категории – за най-здраво, най-красиво и за обичайно украсено великденско яйце. С това завършва и формалната стратегия, само че на идващия ден, Светли вторник, спечелилите и гостите от Молдова и Украйна ще посетят Рилския манастир.

През 90-те години, когато се родила концепцията за детски великденски празник в Босилеград, никой не предполагал, че той ще се наложи като огромно събитие и то с интернационално присъединяване. Но защото положителните хрумвания и положителните намерения бързо стигат до сърцата на хората, по този начин и жителите на Босилеград си спечелили доста нови другари. Сред най-искрените и правилни другари са художниците от школата „ Новите майстори ” от Кюстендил, с началник Евгени Серафимов, които при последното си посещаване в Босилеград, при започване на април, работят върху пано на стена от 40 кв. м.

„ Това е едно разумно продължение на пленер по изобразяване от предходната година, когато отново по покана на сдружението на Александър Димитров, ние бяхме в Босилеград и тогава създадохме план „ Стените, които ни свързват ”, а не които ни разделят– споделя Евгени Серафимов – Тогава още направихме 6 стенописа, в центъра на Босилеград. Проектът стартира с огромен триумф и ни поканиха да възобновим и специфичната стена, която се трансформира във декор за Великденския фестивал. Този стенна живопис е на мястото, където се събират гостите в двора на гимназията в Босилеград. То се изпълва с деца от разнообразни балкански страни, а тази година те са 7. Тематиката на стенописа е за Великден. Нарисувахме красиви шарени яйца върху зелена поляна, с цветя към тях и красива дъга, която се издига и като че ли черпи своите цветове от великденските яйца. Получи се доста колоритна, съвременна, модерна украса. Използвахме присъщия за графитите стрийт жанр, яйцата станаха с фосфоресциращи цветове, с доста хубаво отражение на светлината. И още до момента в който рисувахме започнаха да идват хора и започнаха да се снимат с нас пред паното. Така може да кажем, че имаме още един сполучлив план. Получихме покана през лятото да отидем и отново да рисуваме в Босилеград. Много е хубаво, че там в този момент цяла седмица ще има празненства, във връзка фестивала, ще имат доста посетители и от България, а нашата задача беше да създадем място, където всеки може да си направи и фотография за спомен от Босилеград ”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР