Едно от най-големите опасения на Илън Мъск е това, че

...
Едно от най-големите опасения на Илън Мъск е това, че
Коментари Харесай

Новата компания на Илън Мъск ще слее човешкия мозък с компютър

Едно от най-големите опасения на Илън Мъск е това, че един не отдалечен ден, изкуственият разсъдък ще се развие дотам, че ще господства над хората.
Сега стана ясно, че с цел да не се случи това, той основава компания, която да работи за свързването на човешкия мозък в един общ интерфейс с компютър. Тази нова компания ще помага  човешкият мозък да не изостава от развиването на изкуствения разсъдък, а да бъде подпомаган от него.

Съобщението е на The Wall Street Journal. Според изданието, новата компания се споделя Neuralink и към момента е във фаза на основаване.

Това, което е знае се, че компанията ще работи по основаването на едно или няколко устройства, които ще могат да се вграждат в човешкия мозък и ще имат за цел да го „ слеят “ със софтуера на компютър с изкуствен интелект. Така хората няма да останат обратно от машините с изкуствен интелект.

Първата цел на новата компания на Мъск ще бъде да помогне на хората да подобрят паметта си, като основат опция паметта им да се употребява от спомагателни преносими съставни елементи за предпазване на информация. За сходно устройство, наречено от него „ невронна дантела “  или „ neural lace “, Мъск приказва от предходната година. По „ дантелата “ към този момент се работи и това евентуално ще бъде първото устройство в помощ на мозъка, което ще бъде създадено в новата компания.

Тревога по отношение на бързото развиване на изкуствения разсъдък изричат и други огромни мозъци от нашето време. Според Майкъл Васар, основният академик на MetaMed Research, „ изкуственият разсъдък ще ни убие безусловно “.  Ако изкуствен интелект надминаващ човешкия бъде изобретен без да се внимава, е несъмнено, че в малко време човешкия тип ще изчезне, смята Васар.

Проф. Стивън Хокинг също съобщи, че изкуственият разсъдък е най-голямата заплаха за човечеството, което поражда и се развива по доста муден, постепенен метод. Хората няма да са равностойни на изкуствения разсъдък и скоро той ще заеме мястото им.

Илън Мъск не е единственият, който към този момент работи по устройства подпомагащи човешкия мозък. Неврологът Браян Джонсън е вложил 100 млн. $, с цел да развие по този начин наречения NeuroProsthesis, посредством който да усили мощта на човешкия мозък и да направи невронният код на мозъка програмируем. „ Връзката ни с новото ни създание – изкуствения разсъдък, към този момент става посредством екрани, клавиатури, интерфейс реагиращ на жестове или глас. Ние обаче, имаме дребен достъп до личния си мозък, а това внезапно лимитира опциите ни да се развиваме равностойно с машините, в които вкарваме изкуствен интелект “, споделя Джонсън.  Засега неговата компания – Кернел, се е заела да изследва по какъв начин тъкмо работи мозъкът на човек.

Амбицията на всички тръгнали по този път е да основат технологии и устройства, които освен да разрешат на човешкия мозък да се слее с машините, а и да подкрепят опциите на човек да се учи и развива. Когато се наложи, тези устройства би трябвало да могат и да „ поправят “ когнитивните ни качества или да лекуват заболявания като Паркинсон и Алцхаймер. Тези устройства ще оказват помощ и да се програмира кода на невроните в мозъка, което ще ни промени по метод, който в този момент е мъчно да си представим.

Звучи като научна фантастика, само че това в действителност са невероятни старания на учени, които ще разработят устройства изменящи метода, по който мозъчните ни кафези са комуникирали до момента, а това ще отвори напълно нов и интензивен път за човешката еволюция.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР