Едно от най-големите опасения на хърватските потребители относно преминаването към

...
Едно от най-големите опасения на хърватските потребители относно преминаването към
Коментари Харесай

Хърватия след еврото - страховете на хърватите се сбъдват с повишение на стоки до 19% и на услуги до 80%

Едно от най-големите опасения на хърватските консуматори по отношение на прекосяването към еврото - повишението на цените - наподобява се случва макар обещанията на държавното управление , че са подхванати стъпки за попречване на този сюжет, оповестява " Гласът на Хърватия ", стратегия на държавното националното хърватско радио.

Магазините за хранителни артикули покачиха цените от 3 до 19 % на артикули като шоколад, печива, бира, масло, заквасена сметана, тоалетна хартия и кафе. Услугите са поскъпнали от 10 до 80 % . В туристическия бранш инспекторите откриха и скок на цените от 1 до 10 %.
 Въвеждане на еврото в Хърватия: Как ще наподобяват първите две седмици?
Въвеждане на еврото в Хърватия: Как ще наподобяват първите две седмици?

Централната банка на страната изяснява и за инфлацията

Правителството на премиера Андрей Пленкович отговори в четвъртък на недоволствата, като даде обещание, че предстоят още инспекции и наказания . Предварителните инспекции към този момент са разкрили куп нередности - от осъществените 306 инспекции нарушавания на разпоредбите са установени в 96 случая, което е към всеки трети случай.

По време на съвещанието на кабинета в четвъртък министър председателят Пленкович акцентира, че смисълът на прекосяването към еврото не е някои хора да могат да извличат неоправдани печалб и за сметка на потребителите. Това беше неговото обръщение към тези търговци на дребно и снабдители на услуги, които покачиха цените си.

" Всички са наясно защо приказвам. Митниците знаят, ДАИ знаят, министерствата и всичките им ведомства знаят . Ще бъдат изпратени инспектори на терен, с цел да поправят тази несправедливост, която е осъществена от безотговорни лица без съображение ", сподели Плекнович.

Премиерът добави, че тези участници опетняват процеса на превръщане и способстват за инфлацията . Правителството одобри решение, с което ще се опита да принуди всички компании, които са повишили цените на стоките и услугите, които оферират в нарушаване на закона за прекосяване към еврото, да преразгледат цените си на дребно.

" Цените ще би трябвало да бъдат пренастроени на това, което бяха на 31 декември 2022 година ", сподели министърът на стопанската система Давор Филипович.
 Инфлацията в еврозоната се забавя, само че животът остава безценен
Инфлацията в еврозоната се забавя, само че животът остава безценен

През декември Евростат регистрира спад на инфлацията до 9,2%

Що се отнася с какви последици могат да се сблъскат търговците на дребно за тези нарушавания,  бизнесът може да загуби помощ и дотации или да се сблъска с спомагателни налози .

Много търговци на дребно просто са закръглили цените си при преобразуването за сметка на потребителите . Това е нарушаване номер едно, представено от инспекторите.

" В бранша на търговията на дребно скоковете, които са установени, са при избран търговец, който е вдигнал цените на избрани артикули с 3 до 19 на 100. В бранша на услугите също има скокове. За страдание тук нарастването на цените е от 10 до 80 % ", сподели основният държавен контрольор Андрия Микулич.

Правителството упорства за нулиране, само че телекомуникационните оператори към този момент споделиха, че ще разгласят нови цени , поправени по отношение на инфлацията. Някои клиенти към този момент са получили вести, че доставчиците прибавят инфлационна уговорка към своите планове; клиентите обаче имат опция да се откажат от контракта си без наказателна клауза, в случай че реагират в границите на два месеца след приемане на известието.

Вериги супермаркети също обявиха, че ще покачат цените през февруари поради инфлацията .
 Хърватия влиза в еврозоната и Шенген
Хърватия влиза в еврозоната и Шенген

За първи път това се случва с европейска страна в един ден
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР