Едно от най-често срещаните оплакания на работното място е, че

...
Едно от най-често срещаните оплакания на работното място е, че
Коментари Харесай

Ти раждаш идеите, той ги краде...

Едно от най-често срещаните оплакания на работното място е, че работодателите не почитат приноса на своите чиновниците.

Когато началникът не признава усиления труд и жертвите, които вършат неговите подчинените, те бързо стигат до екзистенциалния въпрос защо тъкмо работят и има ли смисъл да не престават. Това важи в още по-голяма степен за случаите, когато шефовете  присвояват концепциите на чиновници от техния екип.

С течение на времето, фирмите, в които се толерират сходни взаимоотношения, основават токсична работна атмосфера, водеща до невисок морал и липса на мотивация.

Нормално е да сте ядосани и разочаровани, в случай че вашата рекомендация бъде употребена от ръководителя ви, по време на фирмено заседание, без да се спомене, че вие сте нейния създател.

Когато вашите сътрудници, клиенти и членовете на борда на компанията стартират да обсипват шефа ви с похвали, ще ви се прииска да си отхапете езика от гняв, само че и от боязън, че в случай че се противопоставите на ръководителя си, може да изгубите работата си. 

Въпреки казаното до тук, има няколко неща, които може да извършите, в случай че началникът ви краде вашите хрумвания.

Анализирайте трезво обстановката

Колкото и дразнещо да бъде това държание, значимо е да отстъпите една крачка обратно и да се вгледате добре в обстановката. Има огромна евентуално да сте се отдали на мощни страсти и да виждате проблем, който в реалност не съществува.

Не взимайте преждевременно решение, като позволите на егото ви да вземе превес и да тръгнете по път, от който може да няма връщане обратно. Първичната ви реакция е да потърсите сметка на вашия шеф и да го затрупате с обиди и обвинявания, които обаче може да ви костват позицията в компанията.

Вместо това, пробвайте да погледнете на създалата се обстановка от различен ъгъл. Фактът, че шефът ви е решил да открадне тъкмо вашата концепция, може да бъде същинското самопризнание, от което имате потребност.

В голям брой организации, самото събитие, че работите под нечий контрол, значи, че този човек e отговорен(и може да си препише заслугите) за потреблението и реализацията на вашите оферти. Самият факт, че вашите хрумвания си заслужават да бъдат откраднати, е комплимент самичък по себе си.

Намерете очевидци

Да кажем, че тези „ обири на хрумвания “ са се случвали повече от един път и че пречат на вашето професионално развиване. Може би е време да промените метода, в случай че тези случки са се трансформирали в естествена част от работния развой.

На първо място, направете по този начин, че останалите членове на екипа да схванат какво се случва.  Уверете се, че всичките ви сътрудници участват на срещите с вашия началник, преди да споделите предложенията си с него.

Те би трябвало да свидетелстват за вашите старания, труд и креативност, при положение, че се стигне до обстановка вашата дума против тази на шефа ви. Ако и това не помогне, най-малко ще може да употребявате свидетелствата на вашите сътрудниците като рекомендации, които да ви оказват помощ при намирането на нова работа.

Документирайте вашите хрумвания

Ако се притеснявате, че шефът ви възнамерява да си припише заслугите за вашата работа, би било добре да започнете работа по документиране на вашите оферти и  основаване на доказуема хартиена диря, която да води към първоизточника на концепциите.

Преориентирайте се към способи на връзката, които оставят следи, като да вземем за пример и изпращането на известия или имейли.  Освен това може да отбележите в календара дните, в които сте предали приключен план или сте предложили нова концепция на вашия пряк шеф. По този метод, постоянно ще имате документи, която да поддържа твърдени, ако шефът ви се реалокира на друго място или пък вие напуснете работата.

Обсъдете създалата се обстановка с шефа

Преди да вземете дефинитивно решение за овакантяване, отделете време, с цел да се срещнете с началника си и обсъдите казуса. Все отново, има огромна възможност да става въпрос за най-обикновено неразбирателство. Възможно е шефът ви да не е имал желание да присвоява заслугите за вашите хрумвания и да промени метода си, откакто му кажете, че това ви тормози.  Дайте на шефа си заем на доверие и обяснете ясно и просто създалата се обстановка.

Контролирайте страстите си и разяснете на професионален език, в какво тъкмо се състои вашата работа и по какъв начин бихте желали да получите заслуженото самопризнание за нея.

Да гледате по какъв начин някои си присвоява вашите хрумвания, представяйки ги за негови лични, може да бъде извънредно изнервящо и даже нездравословно за вашата кариера. Запазете успокоение, деликатно преценете метода си и вземете нужните ограничения, с цел да може да покажете, че вие сте първоизточникът на тези оферти и планове, в случай че някой ден ви се наложи да го потвърждавате.

...................

Джон Бойтнот , публицист и цифров съветник, заEntrepreneur.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР