Едно от най-честите и опасни усложнения, които се развиват при

...
Едно от най-честите и опасни усложнения, които се развиват при
Коментари Харесай

Опасност от тромбоза! 7 симптома, сред които изпотяване и изтръпване

Едно от най-честите и рискови затруднения, които се развиват при заболели или към този момент преболедували COVID-19, са тромбите. На какви ранни признаци би трябвало да се обърне внимание и да се потърси помощ от доктор допустимо най-скоро? Както откриха учени от университета в Упсала (Швеция), коронавирусът, като навлиза в тялото, покачва интензивността на протеин, който е виновен за съсирването на кръвта.

В същото време, защото протеините в кръвната плазма, които също вземат участие в образуването на имунния отговор, се задействат, обичайните разредители на кръвта или работят по-лошо, в сравнение с при други условия, или не работят въобще. Тромби при ковид се образуват заради прекомерно мощен имунен отговор на тялото.

За благополучие, това не се случва в 100 % от случаите, само че въпреки всичко делът на пациентите, които развиват тромбоза, в това число смъртоносните ѝ форми (тромбоза на белодробните или сърдечните артерии), е значителен. Някои ранни признаци могат да подскажат, че в тялото се образува кръвен съсирек и се постанова незабавно да се потърси помощ, написа " 24 часа ".

Крампи на краката

Много пациенти, които са имали тромб в долните си крака, споделят, че постоянно са имали крампи на краката тъкмо преди офанзивата. Ако това се случи, се постанова консултация с доктор. Последствията може да са съществени, в случай че се пропусне образуването на кръвен съсирек.

Изтръпване на крайниците

Ако това се случва постоянно и изключително в случай че се усеща изтръпване единствено на едната ръка или крайник, би трябвало да посетите доктор допустимо най-скоро. Този тип изтръпване е един от класическите признаци при формиране на тромб.

Бледа кожа

Кръвният съсирек затруднява естественото кръвообращение, което води до бледност в избрани области на кожата. Ако единият крайник (или част от него) е по-блед от другия, неотложно би трябвало да се потърси съвет от експерт - това може да е сериозен сигнал.

Промяна в температурата на кожата

Друг постоянно срещан ранен признак на тромб е смяна в температурата на кожата. Поради нарушен приток на кръв зоната над сектора, където е тромбът, може да стане по-студена или по-топла - и това е мотив за незабавна консултация с доктор.

Болка в гърба

При периодическа болежка в гърба е малко евентуално човек да си намерения, че повода е тромб. Ако се образува кръвен съсирек в таза или в една от коремните вени, това може да се прояви посредством болки в гърба. При поява на подобен признак се постанова да се потърси експерт допустимо най-скоро.

Прекомерно изпотяване

Този признак не трябва да се пренебрегва, в случай че се появи в композиция с другите ранни прояви на кръвен съсирек. Най-често щедро потене се появява, в случай че се образува тромб в региона на сърцето или белите дробове. Това е доста рисков признак.

Затруднено дишане

Друг признак, който е сигнал за формиране на тромб в белите дробове, е задухът. Това постанова незабавна консултация с лекар. Може да се окаже в действителност съществено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР