Едно от лицата на маслено платно, смятано за произведение на

...
Едно от лицата на маслено платно, смятано за произведение на
Коментари Харесай

Прочута творба на Рафаело не е рисувана само от него

Едно от лицата на маслено платно, считано за произведение на ренесансовия занаятчия Рафаело, не е рисувано от него съгласно откриватели, заяви Прес асосиейшън/ДПА.

Учени във Англия са употребявали изкуствен интелект, с цел да проучват " Мадоната с розата ", рисувана при започване на шестнадесети век и считана за едно от творбите на Рафаело. Картината изобразява Мария, която държи на ръце дребния Исус, до нея са Йосиф, младият Йоан Кръстител, а на масата има роза.

 
Raffaello Sanzio da Urbino (Raphael) was An Italian painter Madonna of the Rose,1518 _At Museum Nacional Del Prado,Madrid.
— Caballero del viaje (@E_TaherAlbaghli)

Картината е изложена в музея Прадо в Мадрид. Отдавна критици настояват, че в основаването на творбата е взел участие и Джулио Романо , един от учениците на Рафаело. Някои от тях са уверени, че розата и долната част на картината са дело на различен художник .

Според проф. Хасан Угаил, шеф на Центъра за образни компютърни и интелигентни системи в университета на Брадфорд по-голямата част от картината е рисувана от Рафаело, като се изключи лицето на Йосиф .

" Използвахме фотоси на достоверни картини на Рафаело, с цел да обучим компютър да разпознава стила му в елементи ", сподели той. Компютърът вижда много по-дълбоко от човешкото око, на микроскопско равнище, разясни експертът. Когато изследвали " Мадоната с розата ", резултатите не били безапелационни.  Тогава били оценени обособени елементи от творбата и се оказало, че лицето на Йосиф най-вероятно не е дело на Рафаело, както е доказано за останалите детайли от картината.

Алгоритъмът на изкуствения разсъдък е основан от проф. Угаил, съгласно който компютърът разпознава достоверни творби на ренесансовия занаятчия с 98 на 100 акуратност.

Ръководителят на проучването Хауъл Едуардс, почетен професор по молекулярна спектроскопия в университета на Брадфорд, сподели, че в началото " Мадоната с розата " се е считала за 100 % дело на Рафаело, само че през деветнадесети век доста изкуствоведи почнали да се питат дали възпитаници на Рафаело не са взели участие в основаването на творбата .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР