Едно изречение на моя приятел ме накара да се замисля

...
Едно изречение на моя приятел ме накара да се замисля
Коментари Харесай

Вредно ли е да ядем картофи всеки ден?

Едно изречение на моя другар ме накара да се замисля - " Мога да хапвам картофи всеки ден! ". Надали единствено той се усеща по този начин. Картофите са една от най-популярните и налични храни, съществуват под всякаква форма във всевъзможни ястия, кое от кое по-вкусни. Но има ли такова нещо като прекомерно доста картофи и въобще потребно ли е да ги ядем всеки ден? 

Картофите са най-редовно употребяваният зарзават, само че постоянно получават неприятна популярност. Това е по този начин, тъй като множеството пъти се хапват пържени или на чипс, тъй че доста хора ги считат за нездравословна храна.

Не е нужно да е по този начин. Яденето на един приблизително огромен картоф дневно може да бъде част от здравословна диета и не усилва кардиометаболичния риск - възможностите да имате диабет, сърдечно заболяване или инсулт - стига картофите да са задушени или изпечени и приготвени без прибавяне на прекалено много сол или наситени мазнини , откри изследване на диетолози от Държавния университет на Пенсилвания.

Консумирането на непържени картофи също води до по-висок банкет на калий и фибри спрямо яденето на рафинирани зърнени храни като бял ориз, бял самун или паста, означиха още диетолозите.

„ Със сигурност яденето на чипс или пържени картофи би трябвало да се обезсърчава, само че има здравословни способи за подготвяне на картофи, тъй че считам, че слагането под общ знаменател е малко незаслужено към бедния картоф “ – Емили Джонстън, съавтор на проучването и докторант студент в катедрата по хранителни науки в Държавния университет на Пенсилвания, споделя пред TODAY. – „ Не желаеме хората да се опасяват от картофите, само че желаеме да сме сигурни, че ги ядат по здравословен метод и в следен размер на порциите. “

За задачите на изследването откривателите са разгледали резултата от яденето на картофи всеки ден спрямо приемането на същия брой калории от рафинирани зърнени култури. Изследванията се провели върху 50 здрави възрастни, чието изходно кръвно налягане и артериална вдървеност били измерени при започване на изследването и чиито кръвни проби били проверени за глюкоза на гладно, холестерол, инсулин и други маркери.  Приемът на калий и фибри на участниците бил доста по-висок, когато ядяли картофи, спрямо рафинираните зърнени храни, открило изследването. Качеството на диетата им също било по-високо, което се дължало на по-високия банкет на зеленчуци.

Няма доказателства, че яденето на картофи покачва равнищата на глюкозата на гладно и няма разлика в холестерола, инсулина или други маркери, означават създателите на проучването. Те заключили, че няма неподходящи кардиометаболични последствия и че картофите са богат източник на калий, който е значим за контролиране на кръвното налягане.

Диетолозите са открили също кои са най-здравословните способи, по които можем да одобряваме картофи. Може да ги откриете в галерията ни: 
 Яжте картофите по този начин, с цел да извлечете здравословни изгоди от тях  Яжте картофите по този начин, с цел да извлечете здравословни изгоди от тях  Яжте картофите по този начин, с цел да извлечете здравословни изгоди от тях  Яжте картофите по този начин, с цел да извлечете здравословни изгоди от тях
А тук ще видите няколко скъпи съвета за готвенето на картофи: 
 Не правете това, когато готвите картофи  Не правете това, когато готвите картофи  Не правете това, когато готвите картофи  Не правете това, когато готвите картофи
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР