Едно истинско природно чудо Великата синя бездна се намира край бреговете

...
Едно истинско природно чудо
Великата синя бездна се намира край бреговете
Коментари Харесай

Великата синя бездна

Едно същинско естествено знамение

Великата синя пропаст се намира край крайбрежията на Белиз, в Карибския басейн. Това в действителност съставлява доста огромна дупка в морското дъно. Диаметърът й е над 300 метра, а дълбочината е тъкмо 125 м. Тя е тъмносиня, съвсем индигово синьо, а формата й е верен кръг. Водата в морето към нея свети в тюркоазено.

Предполага се, че е зародила още когато морското дъно е било част от сушата. Смята се, че в миналото е представлявала пещера, чийто покрив обаче е пропаднал при покачването на морското ниво. Според друга версия на откривателите таванът й се е срутил при земетресение. Така се е образувала и Великата синя пропаст.

Това е и повода, заради която в тази необикновено дупка можем да забележим един впечатляващ пещерен свят с големи сталактити и най-различни типове пещерни жители.

Добива особена известност, когато Жан-Ив Кусто (френски морски офицер, океанограф, еколог, публицист, режисьор, фотограф, прочут по света като капитан Кусто или просто Жак Кусто), я дефинира като едно от най-хубавите места за гмуркане.

Великата синя пропаст е включена и в листата на международното благосъстояние на ЮНЕСКО.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР