Едно 23-годишно момче от Плевен трайно се намеси в световния

...
Едно 23-годишно момче от Плевен трайно се намеси в световния
Коментари Харесай

Тихомир Иванов – Да надскочиш себе си

Едно 23-годишно момче от Плевен трайно се намеси в международния хайлайф на скока на височина през последните два сезона. През 2016-а Тихомир Иванов бе олимпийски финалист и изгряваща звезда в българската атлетика. А предходната година победи на европейското отборно състезание, като за първи път в кариерата си мина гросмайсторската граница от 2,30 м. И предстоящо след сходен триумф бе определен за най-хубав лекоатлет на България за 2017 година

„ Винаги си слагам достижими цели – споделя 196-сантиметровият Тихомир Иванов. – И аз като всеки състезател си бленувам за орден от огромно състезание, само че всичко се случва малко по малко. ”

Преди 2 години името на лекоатлета нашумя към абсурда с Григор Димитров на олимпиадата в Рио. Тогава плевенчанинът обществено се възмути от държанието на най-хубавия ни тенисист. „ Поне да поздравяваш съотборниците си, нямаше да е неприятно, а не да ги подминаваш ”, написа скачачът в Инстаграм.

А рецензията му провокира куп полемики в обществените мрежи. Някои даже видяха в това реклама на гърба на Григор.

Но геният от Плевен към този момент написа своя история с огромни букви. При дебюта си на олимпийски игри Иванов стигна край и върви все нагоре.

Преди да се захване с атлетика, Тихомир тренира акробатика, футбол, баскетбол. И още в първи клас се научава да прави предно салто. Но за малко време израства прекалено много. Така се ориентира към леката атлетика, а родителите му, които са някогашни спортисти, единствено го насърчават в избора му. „ Много ми харесва високият скок, тъй като съчетава няколко дисциплини – експедитивност, мощ, само че и хубост ”, разкрива лекоатлетът.

Откакто стартира в бранша, Тихомир тренира единствено при един треньор – Георги Гетов. И по този начин към този момент 11 години. Той е „ виновникът ”, поради който Иванов не стопира да се приготвя на най-високо равнище. Дори мизерните условия, олющените стени и минусовите температури в залата в Плевен не могат да го спрат.

„ Там направих първите си два метра – споделя скачачът. – В един миг се абстрахираш от изискванията и започваш да работиш, тъй като всеки ден е значим за идващия. Но най-голямата ми мотивация е бил моят треньор. ”

А наставникът в действителност калява неговата воля и мощна душeвност. Да тренира на 100 %, резултатите му да са на международно равнище и с горделивост на носи името на България, макар суровите условия в залата. Останалото ще си пристигна на мястото с времето.

Самодисциплината пък е едно от мощните качества на Тихомир. Всеки ден прави по две тричасови тренировки, само че в случай че се постанова остава и по-късно да отработва обособени елементи.

„ Най-големият ми триумф до момента е финалът на олимпиадата в Рио през 2016-а – признава Иванов. – Никога не съм си и представял, че с моите резултати ще стигна до най-престижния състезателен конгрес. ”

Повечето време спортистът прекарва в залата, по тази причина и приятелите му са от сферата на спорта. „ Така не ми се постанова да изяснявам какво е скок на височина и пастирски скок ”, споделя с усмивка състезателят на „ Свилоза – Свищов ”.

А дългата му къдрава коса е негова запазена марка, макар че го оприличават със съгражданина му Георги Дъков, народен рекордьор в дисциплината с 2,36 м, умрял в автомобилна злополука преди 20 година
„ Не имитирам на никого – отсича той. – Така се усещам добре. ”

По стъпките на Тихомир върви и неговият по-малък брат Михаил. Тийнейджърът е първенец на България в скок на височина и скок на дължина за 20-годишни. Дори на два пъти се случва братята да стават национални първенци едновременно, само че в разнообразни възрасти.

И паралелно с тренировките олимпийския финалист не изоставя ученето. Вече втора година Тихомир следва в НСА. Амбицията е в бъдеще да остане покрай спорта. Но към този момент не гледа толкоз надалеч. Погледът му е фокусиран към идващото затруднение – европейското през март, а за какво не и орден от Бирмингам.

Любител на дроновете


Тихомир Иванов е фен на дроновете. И от предходната година има собствен. Гордее се с най-хубавия си кадър, уловил хълма Царевец във Велико Търново от горната страна. Покрай своя треньор лекоатлетът е и буен рибар през лятото. Сред заниманията му е и киноманията. Може да върви на кино най-малко 2-3 пъти в седмицата, стига да има с кого. Едва от месец скачачът има другарка – Елеонора. Познават се от дълго време, само че стрелата на Амур пробожда двамата, когато тя идва в тима на треньора Георги Гетов. А другояче на пистата Иванов не е религиозен, въпреки че преди старт постоянно си обува лявата обувка.

За него


Има прозорлива мисъл и големи фантазии


Тихомир е от хората, които първо мълчат, гледат и след това преценят ситуацията. Винаги е бил безмълвен, само че с акуратен взор, прозорлива мисъл и големи фантазии. Перфекционист е във всичко, което прави. Лидерството му е подплатено от триумфите. И се държи като подобен, тъй като е образец за останалите. Но не се е самозабравил. Остана си извънредно непретенциозен, учтив и крепко стъпил на земята. Има цели и ги следва. А през годините съм го учил, че той би трябвало да е най-хубав не на национално равнище, а отвън рамките на България. И да защищава ползите на страната си.

Георги Гетов, персонален треньор


Олицетворение на бъдещето на европейската атлетика


На Тихомир всичко най-хубаво му следва. Той е бъдещето освен на леката атлетика в България, само че и на европейската. Има чудесни качества. Психологически е доста резистентен. Никога не скача по-малко на край от квалификациите. А на международното в Лондон реализира 2,31 метра. И в случай че не се беше контузил с този резултат си гарантираше медала. Много има вяра на треньора си и по този начин би трябвало да бъде. Стига да е здрав в никакъв случай не отхвърля надпревари, та даже и балканиади.

Добромир Карамаринов, президент на БФ Лека атлетика и вицепрезидент на Европейската атлетика


Скачач със страхотна душeвност


Самият факт, че Тихомир дружно с брат му Михаил пристигнаха на представянето на документални филм за мен „ Отвъд скока ” в Стара Загора, приказва извънредно доста. Това значи, че имат отношение и знаят за тези, които са прокарали пътя в тази дисциплинираност. Освен това той е правоприемник на една одобрена българска школа, а точно плевенската. Има невероятни качества. С тази коса, с растежа, с придвижванията му…. роден е за спортист на висок скок. Притежава и доста постоянна душeвност, която много от елитните ни спортисти нямат. Затова има всички индикатори един ден да последва триумфите на Стефка Костадинова, на Йорданка Благоева, на Георги Дъков в бранша.

Йорданка Благоева, първата българка, международна рекордьорка в скока на височина, Двукратна олимпийска медалистка
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР