Едно 16-годишно дете преди няколко дни бе осиновено от американка.

...
Едно 16-годишно дете преди няколко дни бе осиновено от американка.
Коментари Харесай

Над 4000 деца не са вписани в регистъра за осиновяванията

Едно 16-годишно дете преди няколко дни бе осиновено от американка. За този миг обаче то е чакало цели 15 години. 15 години, сменя редица домове. Възможно ли е съзнателно да се бавят осиновяванията на деца? Има ли неточности в системата и прикриват ли се те? Кой може да има изгода от невписване на деца в регистъра за осиновяване с години?

Ася е на 16 години. Изоставена е още, когато е на една година. Сменя доста домове за деца. За страната Ася е директория с номер и име. Но от тези, които никой не придвижва с години, с цел да откри тя своето семейство. От през днешния ден обаче, Ася към този момент има майка - 56-годишна американка Ким Китилсбай. Живее сама и както множеството осиновители, няма деца, а постоянно е желала.

До 2009 година се водеше борба да се закрият тези домове за деца, лишени от родителска грижа. До тогава, с цел да бъде осиновено едно дете, се изискваше наложителното единодушие на биологичните му родители, изясни в студиото на Нова телевизия „ Здравей, България " юрист Красимира Натан, ръководител на Асоциацията на сътрудниците по интернационално осиновяване.

Над 4000 деца сега са в системата за Закрила на детето, само че са с неразбираем юридически статут - те не са вписани в регистъра за осиновяванията. От 2009 година, с измененията в Семейния кодекс, деца, непотърсени в 6-месечен период то своите родители, и такива, които не подават молба за реинтеграция, децата да бъдат вписвани автоматизирано по административен ред, добави юрист Красимира Натан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР