Едни от първите породи кучета са ловните кучета. Наричат ги

...
Едни от първите породи кучета са ловните кучета. Наричат ги
Коментари Харесай

Ариежко гонче

Едни от първите породи кучета са ловните кучета. Наричат ги още гончета. Използвали са ги за лов доста преди да бъдат изобретени огнестрелните оръжия. Тези животни имат мощен ловджийски инстинкт и преследват дивеча с лай по следата му. Чувайки гласа на кучето, ловците са се ориентирали добре за мястото, където се крият дивите животни, обект на лова.

Цялата голяма популация от породи се характеризира с безпогрешно възприятие за ориентировка. Те са в положение да гонят дивеч в гористи и пресечени местности, без да губят следата. Ценно качество е, че постоянно се връщат там, където са пуснати, по тази причина гончето рядко се губи.

Тъй като е куче със злобен ловджийски манталитет и доста самоуверено, то е дейно, изключително в глутница, тъй като загражда дивеча до идването на ловеца. Използват ги за лов на всевъзможен тип дивеч - наедрял или малък, а също и за лов на хищници. У нас има ограничаване за потреблението им, пускат ги единствено за лов на наедрял дивеч.

Чрез планово кръстосване са основани многочислени породи по света. Например посавско гонче, съветско петнисто гонче, видрово гонче, италианско гонче, швейцарско гонче. Нашата страна има своя принос с породата Българско гонче и кръстоски от нея. Нашето ловно куче е измежду новите породи кучета. Преди него тук са познати повече британски и френски гончета.

Когато открият дивеча другите породи се държат по друг метод. Той се дължи на вродените качества на породата или на желанието на притежателя, който ги образова по подобаващ метод. Някои гончета лаят по дивеча от разстояние, други го атакуват за да го извадят от леговището му, или за да го задържат. Някои гончета работят на къса, други на дълга гонка. Тези кучета са доста издръжливи и гонят следата на десетки километри.

От френските породи гончета познати и у нас, е и Ариежкото гонче. Тази порода е известна като ловци на зайци, само че ги употребяват и за следене на сърни и глигани.

Произход и характерност на Ариежко гонче

Ариежкото гонче съществува от доста време в Южната част на Франция, по-точно в Ариеж, в подножието на Пиренеите. Оттам идва и името му, само че не е изключително известно в останалата част от страната, а също и в чужбина.

Френското ловно куче е основано от граф Ели де Везинс, който кръстосал радикално бягащо куче с друго сходно, наричано Големият Гаскон и по този начин получил ловджия, който превъзхожда всичките си предшественици.

Днес това гонче е известно основно като ловджия на зайци, само че го употребяват и за следене и на по-едър дивеч.

 Лов с Ариежко гонче

Кучето е доста работливо, интелигентно и издръжливо, което го прави чудесно ловно куче. Тъй като е от вида бягащо куче, то основава с типа си визия за лекост и грациозност.

Главата на ариежкото гонче припомня на ловците, от които произлиза. Тя е следно необятна, с подчертана тилна гърбица. Муцуната му е лика извита и има дължината на черепа. Ушите му са тънки, усукани, висят ниско. Има живи и изразителни кафяви очи.

Козината му е къса, фина и в това време стегната. Кучето е с доминиращ бял цвят, като се срещат черни петна по главата и белезникави по тялото.

Опашката на кучето носи високо и тя наподобява като сабя, със подострен връх.

Височината на животните е от 50 до 58 сантиметра, тежестта им е от 28 до 30 кг.

Продължителността на живот при ариежкото гонче е 10-12 години.

Характер и държание на Ариежкото гонче

Ариежът е на първо място ловно куче, което се откроява със способността си да се движи бързо и елементарно по сложен терен, в гората или в планината.

Когато не е на лов, той е общително животно и страховит домакински любим. Това е мъдро куче, живо и общително творение, доста послешно и постоянно радостно. Със стопанина, на чиято компания постоянно се радва доста, то е нежно и деликатно. Понякога може да се тормози, тъй като е сензитивно животно и има потребност да бъде успокоявано. Разбира се доста добре с други кучета и се радва на децата, с които постоянно е доста толерантен. Затова е добър избор за домашно животно.

Можем да назовем Ариежкото гонче неуморно работещо куче, само че би трябвало да се знае, че то е в положение да се приспособява към ритъма на живот на фамилията, в случай че потребностите му са задоволени.

Заради чувствителността си може да стане съмнително при евентуално рискови обстановки. Може да живее в пространствата, където е фамилията, само че привиква и с живота на открито. То е от кучетата, които устоят на самотност, тъй че може да бъде оставяно единствено, без да изпада в меланхолия.

Обучение на Ариежко гонче

Това куче е доста възприемчиво към образование. То работи бързо, изключително когато е на лов. Желанието му да бъде в услуга на стопанина разрешават да бъде обучавано и водено елементарно и го вършат доста добър сателит в всекидневието на индивида. Когато работи, това гонче лае доста, само че в никакъв случай без причина.

Недостатък му е, че бързо се отегчава и може да нанесе вреди на дома, в случай че скучае дълго единствено. Тъй като е извънредно ловно куче, не може да бъде подготвено да бъде надзирател. Заради ловните си инстинкти би трябвало да бъде обучавано от малко да приема други животни, с които наложително би трябвало да бъде отглеждано през цялото време.

Грижи за Ариежкото гонче

Може да бъде подготвено да съпровожда възрастни хора, само че никога всекидневието му не би трябвало да бъде заседнало, тъй като това е интензивно куче.

 Ариежко гонче Снимка: wds2018.com

Не бива да се не помни, че кучето е основано с концепцията да бъде ловджия и в действителност Ариежкото гонче не става за апартамент. Нуждата от огромни пространства може да бъде задоволена с образование навън и пространно място. Изпълнението на тази задача би трябвало да стартира в ранна възраст.

Поддръжката му е лесна. Достатъчно е един път седмично да бъде четкана козината му, а след лов да бъде проверявано за паразити, най-много по лапите и меките елементи на тялото, тъй като по време на лова може да се нарани и раната да се инфектира.

Малко повече внимание би трябвало да се обърне на ушите му, тъй като дължината им ги прави по-склонни към инфекции. Нужно е постоянно разчистване. Зъбите и очите на кучето също би трябвало да се преглеждат.

Иначе кучето има отличен здравен статус и не е известно да страда от разнообразни болести. Стига да бъде гледано вярно, Ариежкото гонче няма да боледува.

Хранене на Ариежко гонче

За това куче споделят, че харчи доста пари. Основно поради храненето му. Нуждае се от качествена диета, без значение дали се храни с домашна или индустриално приготвена храна за кучета. Храната на Ариежкото гонче би трябвало да е богата и добре уравновесена. Ако се употребява за лов, през този интервал дажбите му би трябвало да се усилят два пъти. При домашно хранене би трябвало да се плануват в допълнение потребностите хранителни добавки.

Някои обстоятелства за Ариежкото гонче

Ариежкото гонче е прието за порода през 1954 година.

Ловното ариежко куче желае да има разполагаем огромни пространства или да прекарва в разходки няколко часа дневно навън.

Тези кучета са много скъпи заради качествата си. Във Франция цената им се движи към 1000 евро както за мъжките, по този начин и за женските екземпляри. Все отново цената зависи от пола и родословието на родителите.

Породата е подобаваща за собственик ловджия или най-малко състезател, с цел да бъдат хармонизират ритъма си на живот.

Породата заема чудесно място по отношение на другите гончета, само че в България не е толкоз известна, тъй като е изместена от локалната порода Лудогорско гонче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР