Едни от най-социалните животни сред домашните любимци са кучетата. Повечето

...
Едни от най-социалните животни сред домашните любимци са кучетата. Повечето
Коментари Харесай

Как кучето избира своя любим човек в семейството?

Едни от най-социалните животни измежду домашните любимци са кучетата. Повечето от тях обаче имат собствен обичан човек, който одобряват за своя собственик и избират пред останалите членове на фамилията.

Всяко куче е друго като характер и темперамент и по друг метод избира своя човек, само че въпреки всичко има общи правила, които всички лаещи четириноги следват в избора. Ето по какъв начин кучето управлява избора на обичан човек?

1. Процесът на социализация - множеството животни се привързват към този, който поставя грижи за тях при започване на живота им, докъм 6-месечна възраст. Тогава мозъкът им е най-възприемчив и тези ранни прекарвания се запечатват у тях най-силно. Добре е да научим мъничето да приема по-широк кръг от хора и късната социализация на палето също играе своята роля. Ако животното е попаднало при нас в по-късен стадий от живота, може да се построи мощна връзка.

2. Внимание и обвързаност от страна на индивида - по предписание кучетата се привързват най-вече към този, от който получават най-вече внимание и грижи. От семейство, състоящо се от 2 възрастни и 2 деца, най-вероятно кучето ще избере този, който го храни и извежда постоянно на разходка. Физическият контакт също е доста значим. Галенето и прегръдките не са без значение за домашния питомец. Количеството не е преди всичко, а качеството. Усещането за обич и обвързаност управлява кучето при избора на обичания човек.

 Как кучето избира своя обичан човек в фамилията?

3. Ключови аргументи - с изключение на внимание, тези мощно сетивни животни усещат по кое време индивидът е доброжелателен и по-лесно вършат връзка с него. Положителните асоциации подкрепят процеса на доближаване на типовете. Приятните връзки се основават в процеса на другарство и се свързват с позитивни страсти от общото превозване на времето.

4. Личността на индивида и кучешката порода - доста постоянно кучетата наподобяват на своя собственик, както по външен тип, по този начин и по държание. С това се изяснява и фактът, че кучетата избират индивида, който им импонира с сходство на енергийно и личностно равнище. Затова някои породи са склонни повече да се привързват към избран вид хора. Хрътките, басенджи и шиба ину са образец за такова държание при избора.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР