Една вечер през декември 2021 г. Дейвид Хънтър, 76-годишен, бивш

...
Една вечер през декември 2021 г. Дейвид Хънтър, 76-годишен, бивш
Коментари Харесай

Как едно убийство повдигна темата за евтаназията в Кипър

Една вечер през декември 2021 година Дейвид Хънтър, 76-годишен, някогашен миньор от Англия, убива брачната половинка си Джанис в дома им в Кипър. После се обажда на брат си Уилиям и му споделя какво е станало. След това прави несполучлив опит да постави завършек на личния си живот.    Хънтър е задържан и против него стартира правосъден развой. Оказва се обаче, че това не е следващото битово ликвидиране, не е закононарушение от пристрастеност, а в действителност е осъществяване на молба на тежкоболен човек.    Съпругата му страда от рак и е в терминален етап. Непрекъснато изпитва мощни болки, не може да отиде даже до тоалетната, не се движи, губи зрението си.   Моли брачна половинка си да „ постави завършек на тъгата “. В последна сметка той притиска дихателните ѝ пътища, до момента в който я умъртвява.    Следващата година и половина Хънтър прекарва в затвор в кипърската столица Никозия. Само преди няколко дни бе произнесена и първата присъда по неговия проблем. Той бе приет за отговорен, само че не и за преднамерено ликвидиране, което значи, че няма да бъде осъден със наложителната за тежкото закононарушение доживотна присъда. Вместо това може да получи даже условна.    Според неговите юристи това дело в действителност е повдигнало един доста значим въпрос – този за така наречен асистирано самоубийство или евтаназията. В някои страни процедурата е позволена, когато става дума за тежкоболни хора, които нямат никаква вяра за лекуване. Кипър обаче не е измежду тях, т.е. убийството, въпреки и в такава обстановка, би трябвало да бъде осъдено като такова.    Но решението на съда сякаш открехва вратата за смяна в тези практики.    „ Джанис и Дейвид са се обичали повече от 50 години и е ясно, че това, което е направил Дейвид, е било от любов и по нейна молба. Ние сме уверени, че няма никакъв смисъл Дейвид да остава в ареста “, споделя пред The Guardian английският юрист Майкъл Полак. Той напомня, че клиентът му е прекарал над година зад решетките, а поради възрастта му това не е по никакъв начин малко. 

В последна сметка Хънтър е наказан на две години на първа инстанция. Той към този момент е свободен човек, защото е излежал съвсем цялата си присъда в предварителния арест, време, което се приспада. Този случай обаче към момента намира мощен отзив измежду обществеността.    „ Става дума за неповторим случай, при който е лишен човешки живот, само че от обич “, съобщи съдията по делото Михалис Дроусиотис. Той акцентира още, че отнемането на живот е закононарушение, само че в съответния проблем то е осъществено за убитата да бъде „ освободена от страданието, породено от болестта “.    „ Никога до момента евтаназията не е била обсъждана намерено, в никакъв случай на хората тук не им се е налагало да заемат позиция по този въпрос “, споделя един от водещите кипърски социолози Никос Перистианис.    Въпреки правосъдното решение въпреки всичко остава въпросът дали това в действителност е било асистирано самоубийство или просто ликвидиране, показва The Guardian.    По време на правосъдните съвещания излиза наяве, че Дейвид и Джанис са имали фантазия за живот след пенсионирането си. Те са възнамерявали да живеят в чужбина и по тази причина са пристигнали в Кипър, само че всичко се е сринало откакто тя се разболяла.    За да покриват разноските по лекуването ѝ, им се наложило да продадат жилището си. След това наемат мезонет в покрайните на град Пафос. По време на коронавирус пандемията стартират да живеят все по-изолирано. Заради рестриктивните мерки достъпът до лекари става доста сложен. Междувременно положението на   Джанис се утежнява бързо, болките ѝ стават все по-силни. Дейвид споделя, че тя е била най-хубавият му другар и в никакъв случай не би я наранил, само че го е направил по нейна молба.    Процесът против него се трансформира в насочна точка за последователите на легализирането на евтаназията. Очаква се кипърският парламент да разиска законопроект в тази посока през есента. Дали и в каква тип ще бъде признат той, е различен въпрос. 

Макар че има мюсюлманска диаспора, формалната вяра на острова е православното християнство. Църквата е много авторитетна, по такива въпроси нормално свещениците са срещу.    Тяхната позиция обаче среща отпор, изключително измежду някои по-либерално настроени депутати. Социалистката Ирен Хараламбиду да вземем за пример се афишира срещу „ догматизма “ на църквата.    „ Тяхната позиция не се разграничава от консервативните им възгледи по доста други въпроси. Въпреки това доста кипърци имат родственици, минали през мъчителна гибел, и поддържат евтаназията “, споделя тя.    Бидейки някогашна английска колония, в Кипър живеят и значителен брой подданици на короната, които също симпатизират на концепцията.    Към момента асистираното самоубийство е позволено в някои европейски страни, измежду които Нидерландия, Белгия, Испания, Германия и Португалия, в някои австралийски щати, Колумбия и др. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР