Една трета от издадените електронни рецепти не се изпълняват, а

...
Една трета от издадените електронни рецепти не се изпълняват, а
Коментари Харесай

Лекарският съюз пак настоя да се върне възможността за хартиена рецепта

Една трета от издадените електронни предписания не се извършват, а близо 70% от лекарите нямат опция да изписват такива предписания, регистрираха на конференция от Българския лекарски съюз.

От 16 октомври, когато влезе в действие възбраната за издаване на хартиени предписания за антибиотици, българските лекари са издали 204 230 предписания. По тях осъществяването продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164, сочат данните на БЛС.

От съсловната организация не престават да упорстват за връщане на паралелното потребление на двата типа предписания.

„ Възстановяване на паралелното потребление на хартиена и електронна рецепта да е за избран интервал от време. През това време хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването й “, съобщи Маджаров.

Друго предложение на съсловната организация е хартиената рецепта да се съхранява в аптеката.

Необходим е надзор от страна на страната за доставките и складовите наличия, както и основаване на платформа с информация за записаните и наличните медикаменти в страната, добави доктор Маджаров.

„ Изписването на електронни предписания за антибиотиците не реализира заявените цели за надзор и разбор “, сподели още доктор Маджаров и напомни, че антибиотиците не са в листата на Специализираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА).

По думите му не е известно какви са наличностите на антибиотици в страната, нито дали в действителност е намаляла продажбата им, защото подобен надзор няма, а над 400 аптеки не са вписали данни от продажба на антибиотици в Националната здравноинформационна система.

Няма по какъв начин да се знае дали продажбата на антибиотици е намаляла с 25%, както настояват от Министерството на здравеопазването, тъй като не се е знаело каква е била продажбата преди 16 октомври, когато е-рецептата за антибиотици влезе в действие, сподели още той.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР