Една трета от електричеството, произвеждано у нас, в момента се

...
Една трета от електричеството, произвеждано у нас, в момента се
Коментари Харесай

Председателят на БЕХ: АЕЦ Козлодуй работи само за износ

Една трета от електричеството, създавано у нас, сега се изнася за прилежащи страни. Това сподели изпълнителният шеф на Българския енергиен холдинг Валентин Николов, представен от БНР.

За да се понижи риска от повишаване на електрическата енергия за промишлеността, са натоварени спомагателни мощности, изясни Николов:

" В момента износът е 1950 мегавата, нагледно казано - АЕЦ " Козлодуй " работи напълно за експорт. Това демонстрира, че има недостиг в района, а не в България, и че този недостиг се запълва най към този момент от българската енергетика. Топлоелектрическа централа " Марица изток-2 " работи със шест блока. Другите два няма по какъв начин да бъдат пуснати, тъй като са в планов ремонт ", добави Николов.

Както е известно при започване на август цената на Българската самостоятелна енергийна борса скочи за някои от пиковите часове до над 400 лева на мегаватчас заради огромното търсене. В интервал на към 2 седмици обаче най-големият въглищен Топлоелектрическа централа у нас – държавният Марица Изток 2 – функционираше с към 20% от потенциала си, макар мнение на КЕВР, че при цена над 197 лева централата би трябвало да усили мощността си, което да натисне цените надолу.

" Така че ние вършим всичко допустимо да задоволим този недостиг, тъй като в противоположен случай цените на Българската енергийна борса ще отидат високо и несъмнено най-вече ще страда промишлеността от това нещо ", уточни шефът на БЕХ.

В момента работят 6 от 8 реактора на Марица Изток-2, които генерират 1000 мегавата електрическа енергия от оптимален потенциал 1600 мегавата, само че това стана едвам след апели от страна на 4-те водещи бизнес организации у нас. Междувременно обаче индустриални мощности с 10 000 души личен състав бяха принудени да затворят заради високата цена на тока, която прави продукцията им нерентабилна.

Българският бизнес също по този начин подлага на критика решението БНЕБ да се свърже с гръцкия пазар на електрическа енергия, който е най-скъпият в Европа, само че не и с този на Румъния, който е обвързван с другите страни от Централна и Източна Европа, където пък се търгува най-евтиният ток.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР