Една тема повече от 10 години не излиза от юридическата,

...
Една тема повече от 10 години не излиза от юридическата,
Коментари Харесай

Канна Рачева разказва историята на царските имоти

Една тематика повече от 10 години не излиза от юридическата, политическата и морална сфера у нас – така наречен „ царски парцели “.

Защо въпросът не може да се реши законово у нас и кой носи виновност за това, че три кабинета не съумяват да одобряват закон за царската реставрация, нужен ли е подобен закон или не и каква е цената за това? Отговорите търси журналистът Канна Рачева с кино лентата „ Царските парцели “ за bTV Репортерите.

За последните 9 години за много от нас дворецът „ Врана ” се превърна в едно от шестте дела по така наречените " царски парцели ". Сега неговата орис е под въпрос. Казусът стартира в 1947 година В България монархията е заменена от Народна република. Новата власт влиза във владенията на остарялата. Наследниците на цар Борис Трети няколко години са под домакински арест във „ Врана ”, а по-късно принудени да изоставен своя дом и страната. Тук се настанява новата власт, споделя журналистката.

Приет е специфичен закон, с който царските парцели стават държавни.



42 години по-късно властта още веднъж е заменена. Новият Конституционен съд излиза с решение, че законът за царските парцели от 1947 година не дава отговор на Конституцията. Имението „ Врана ”, Ситняково, Царска Бистрица, Съръ мочур и горите в Рила са върнати на царската фамилия „ на съображение решение на Конституционния съд ”.

„ След тези актове, с които тези парцели са деактувани, т.е. са отписани от книгите за държавна и общинска благосъстоятелност, царското семейство ритуално е въвеждано във притежание, издавани са нотариални актове, удостоверяващи правото на благосъстоятелност ”, напомня адв. Михаил Екемджиев пред bTV.

Минават цели 11 години и в проблема се намества Народното събрание. С претекста, че реституцията на царските парцели не може да се узакони с решение на Конституционния съд, а единствено със закон, гласуван от Народното събрание.

“Други сформира на Народно събрание по една или друга причина не са подхванали, не са създали подобен закон. Такъв закон няма. Аз надълбоко се колебая дали в миналото ще има подобен закон. Може би би трябвало да се върнем към въпроса за това, че династията Сакскобургготски има избрана политическа отговорност за събитията, които са се случили по време на нейното ръководство. Така че всеки един закон е в края на краищата политическо решение на едно Народно заседание, на политическите партии, които са в това Народно събрание. Трябва да има някакъв тип политическа воля ”, разяснява зам.-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов във за bTV Репортерите.

Вместо закон, през 2009 година депутатите постановат мораториум без период, който не разрешава на Симеон Сакскобургготски да употребява парцелите, само че го задължава да се грижи за тях до приемането на закон.

„ Много пъти съм си задавал въпроса, тъй като от 98-ма към този момент всичко живо споделя, че някаква си историческа неправда била поправена или изправена, или както и да го назовем, по-късно сестра ми и аз, когато взехме решение да дарим парка на жителите на София, ми тогава самият кмет Софиянски ни благодари, а трябваше да каже „ Къде сте тръгнали, ми то не е ваше ”, възмущава се Сакскобургготски.

По проблема „ Царските парцели ” стартират няколко правосъдни каузи. Държавата упорства пред Темида освен, че парцелите са нейни, а че постоянно са били нейни.

Цялото изявление със Симеон Сакскобургготски и кино лентата на Канна Рачева гледайте на сайта на
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР