Една светиня се руши пред очите ни като народ и

...
Една светиня се руши пред очите ни като народ и
Коментари Харесай

Една светиня се руши. Отчаян призив за помощ

Една реликва се разрушава пред очите ни като народ и страна. Това е къщата на Димитър Талев в град Прилеп, Северна Македония. Тя е увековечена от великия публицист в романа му " Железният светилник " като дома на семейство Глаушеви.

Наследниците на Димитър Талев за следващ път призоваваха българската страна да откупи къщата на писателя. Тя е благосъстоятелност на фамилията на Снежана Аческа от 1926 година
-->
Жената желае да я продаде на българската страна против 100 000 евро, съобщи bTV. Идеята е по-късно парцелът да бъде трансфорат в културен център.

Очаква се коментар от министерствата на културата и на външните работи.

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп е вековна, тя е в характерен възрожденски жанр, само че Снежана Аческа не е в положение да я поддържа.

Аческа изясни, че къщата е огромна, има 10 стаи, има и огромна библиотека с доста книги. Тя сподели, че има българско поданство от 2002 година и прикани България да купи родната къща на Димитър Талев. " Не желая да ставам богата от къщата на Димитър Талев, а желая тя да стане музей ", съобщи Снежана Аческа.

Тук е ролята на българската страна да влезе в своята роля и да избави къщата на огромния български публицист Димитър Талев, съобщи на конференцията Любомир Талев. Той добави, че " турската страна желае да закупи къщата, защото тя е пример на османската архитектура ".

Наследникът на Гоце Делчев Христо Христов, който е диригент, сподели, че каквато и да е цената на къщата, тя е несравнима с скъпата литература на Димитър Талев.

" Разбира се, че къщата би трябвало да се закупи. В тази къща се разпростират и дейностите в романите на Димитър Талев, и тя е свята за всеки един от нас. Трябва България да има в центъра на Прилеп една къща, която да е музей на Димитър Талев - да бъде музей на българската литература и просвета ", съобщи проф. Михаил Неделчев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР