Една седмица преди парламентарните избори – едно реалистично и, следователно,

...
Една седмица преди парламентарните избори – едно реалистично и, следователно,
Коментари Харесай

Найо Тицин: Има хора и политици от нов тип, които могат да променят България...

Една седмица преди парламентарните избори – едно реалистично и, затова, леко тъжно изявление с известния български публицист, продуцент и деятел на Реформаторския блок.

Кой е Найо Тицин – тук и в този момент?
Найо Тицин е индивидът, който най-често си задава въпроса: “Кой е Найо Тицин? ”
Може би отговор може да ми даде някой психоаналитик. Но не отивам на подобен. Май се опасявам да чуя отговора тук и в този момент...

В предизборна акция сме. Какво очакваш от тези избори?
Преди избори обичам да споделям с известна подигравка: народът е умен и ще избере умно! Надявам се, само че не чакам очакванията ми да се осъществен!

Как се промени България след митингите от предходната година?
Имам другари, които си мислят, че участвайки интензивно в митингите, са трансформирали България и тя към този момент не е същата. Да, но не! И Пеевски още веднъж желае да става народен представител, и Цветанов още веднъж желае да е вътрешен министър, и Борисов още веднъж няма да скапе схемите на Движение за права и свободи, и Първанов още веднъж ще прокарва съветските ползи в България. Какво толкоз се е трансформирало? Единственото ново и друго са Протестна мрежа и Реформаторският блок. Там има в действителност хора и политици от нов вид, които могат да трансформират България!

Съгласен ли си, че не бяха те тези, които смъкнаха държавното управление? Ти персонално по какъв начин претърпя този факт?
Изпразнената хазна и абсурдът сред Пеевски и Василев са същинските аргументи за оставката на държавното управление! Но въпреки всичко дано да признаем, че митингът скапе комфорта на политическата мафия и това докара до гореописаните последици.

Тази година означаваме 25 години от Десети ноември. Каква е твоята диагноза за българския преход?
Има доста неща, които не ни харесва по какъв начин се случват в България. Истина е, че в последните 10 години у нас правенето на политика доста повече наподобява на правенето на политика в Русия, в сравнение с в Европа. Факт е, че у нас мафията си има страна. Тъжно е да гледаш по какъв начин националните ползи се предават в името на газопроводи или атомни централи.Енергията я има и това е най-важният урок, който политиците би трябвало да помнят от миналата година на митинги.И въпреки всичко сме част от фамилията на най-старите демокрации. И въпреки всичко сме част от най-модерния боен защитителен съюз. И въпреки всичко можем да пътуваме свободно. И въпреки всичко имаме топла вода у дома, електричество, интернет. Нека за момент да си представим по какъв начин живеят децата в Намибия, Етиопия или в Северна Корея! И след това да се сетим по какъв начин живеем ние. Накратко, бих споделил, че сме на опашката на цивилизования свят, само че измежду първенците в третия свят.

На една от фотосите позираш с афиш на огромния наследник протест от 1990 година, къде съгласно теб се разпиля тази голяма сила?
Не бих споделил, че се е разпиляла. Защото точно тази сила промени България! И направи допустимо през днешния ден да се усещаме свободни и когато забележим неправда още веднъж да се събираме на площада. Нека не забравяме, че предходната година митингът против държавното управление " Орешарски " сподели, че може още веднъж да запълни пространството от Орлов мост до към този момент несъществуващото заведение " Феята ". Така че силата я има и това е най-важният урок, който политиците би трябвало да помнят от миналата година.

Доволен ли си от предизборната акция на Реформаторския блок? Кое можеше и да е по-добре?
Това дали съм удовлетворен или не, няма значение. Една акция се прави оценка след изборните резултати.

Извън политическата ти ангажираност, какво още те занимава сега?
Работя над един огромен интернационален план за документален филм. Но към този момент единствено толкоз ще кажа. Иначе се движат някои по-малки документални планове.

Какво става със сериала “Четвърта власт ”?
Е, по какъв начин какво? Втори сезон!

Бил си публицист дълги години. Има ли към момента вяра за българската публицистика или достолепието на специалността вечно е погубено?
В интерес на истината, в националните малките екрани има публицисти, които не престават да отстояват почтено специалността публицист. За страдание обаче медийните бухалки на Пеевски дефинитивно сринаха облика на българската публицистика.

Какво те държи в България?
Приятелите!

Къде е у дома и какъв брой постоянно се прибираш там?
Вкъщи е там, където сме дружно с Джиджи (Александрина Пендачанска, бел. ред.) и децата. Това може да е в Ню Йорк, Париж, Берлин, Санта Фе, Виена, Боженци.

Редник или военачалник?
Честен!

Разкажи ни една приказка...
Имало едно време една доста красива страна – казвала се България!...

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР