Една от водещите туристически дестинации в Европа не харесва туристите,

...
Една от водещите туристически дестинации в Европа не харесва туристите,
Коментари Харесай

Барселона ще инвестира приходите от туристическата такса във ВЕИ

Една от водещите туристически дестинации в Европа не харесва туристите, или най-малко с такова усещане остават те, когато четат негостоприемните лозунги, изписани със спрей от локални поданици в Барселона, написа Bloomberg. Сега градът има проект, който може да помогне за приспособяването му към климатичните промени.
Нова тактика
Градският съвет в Барселона задейства нова тактика за ориентиране на 100 млн. евро от туристическата такса, която се начислява към сметката за хотел, към фонд, който ще конфигурира термопомпи и слънчеви панели в държавни учебни заведения.

Използването на таксата за дълготрайни зелени изгоди може да промени усещането за неудобства, причинявани от гостите на града. Барселона, където живеят 1.6 млн. души, всяка година приема към 7 млн. туристи, които ускоряват натиска върху към този момент притиснатия бранш на услугите, като транспортиране на боклуци. За да се оправят с това, локалните управляващи постановат туристическа такса от 2.75 евро на човек за всяка нощувка в града и ще я покачат до 3.25 евро от 1 април.

„ До момента използвахме средствата от тези такси, с цел да компенсираме последствията от туристите върху града, в това число услугите за разчистване, сигурност и публичен превоз “, споделя Йорди Валс, началник на отделя за стопанска система и туризъм в Барселона.

Тази година взехме решение да създадем още една крачка и да използваме средствата от налога за финансиране на публични услуги от позиция на климата “, добавя той.

Климатът на Барселона, който се намира на средиземноморския бряг, се трансформира бързо със стоплянето на света. Градът става все по-горещ и изсъхнал през последните години и по-рано този месец управляващите оповестиха изключително състояние поради неналичието на вода на фона на тригодишна суша, която е най-тежката в историята.
Промяна на климата
Високите температури и по-дългите горещи талази принуждават градските управляващи да отварят климатични убежища, където хората могат да се разхлаждат през юли и август. Но повишението на температурите по време на учебния период през юни и септември трансформира децата и класните стаи, в които те прекарват доста време, нов фокус на внимание.

С фонда от туристическата такса Барселона чака да конфигурира охладителни системи, захранвани със слънчеви панели на покрива, в общо 170 учебни заведения до 2029 година Когато е допустимо, остарели и замърсяващи газови бойлери ще бъдат заменяни с термопомпи.

Климатичните промени се отразяват на децата и на учебните заведения ни, нашата инфраструктура към този момент не е подобаваща. Училищният план доста усъвършенства образованието като обществена услуга и в това време понижава излъчванията от въглероден диоксид “, споделя Валс.

Властите възнамеряват да конфигурират слънчеви панели на обща повърхност от 181 хиляди кв. м в другите учебни заведения. Тъй като те евентуално ще създават повече сила, в сравнение с учебните заведения се нуждаят, управляващите желаят съседите и други близки публични здания да употребяват остатъка, с което ще понижат разноските им за ток и ще обезпечат и на тях чиста сила.

Планът на Барселона може да се трансформира в модел за други европейски градове, които също би трябвало да се оправят с климатичните промени и взрива на гости.

В Италия Венеция набра 37 млн. евро от туристически такси през 2023 година, като хотелите към този момент таксуват гостите с сред 1 и 5 евро на нощувка. Засега настоящото законодателство принуждава града да влага средствата в услуги и планове, които директно или непряко са свързани с туризма, в това число чиновници на силите за сигурност, патрулиращи в центъра на града, в който всеки ден се стичат хиляди туристи.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР