Една от трите национални медии – БНР ще получи значително

...
Една от трите национални медии – БНР ще получи значително
Коментари Харесай

Властта наказа БНР с орязване на бюджета


Една от трите национални медии – БНР ще получи доста орязан бюджет за сметка на другите две- Българска национална телевизия и Българска телеграфна агенция. Правителството понижи с близо 450 000 лв. средствата за националното радио, а в това време на малкия екран и организацията ще се провиснал милиони.

БНР на няколко пъти бе раздирана от кавги точно поради опитите на властта да запуши устата на нейни публицисти. Преди по-малко от две години знаковата журналистка Силвия Великова бе свалена от ефир поради сериозни материали по адрес на Иван Гешев и репортажите й за работата на прокуратурата като цяло. След остра социална реакция и митинг на журналистическата колегия, Великова бе върната в ефир, а тогавашния общоприет шеф Светослав Костов се оплете в пояснения за напън извън.В последна сметка си потегли от радиото, а Съвет за електронни медии избра Андон Балтаков, който пристигна с упоритостта за съществени промени.

Очевидно радиото продължава да тормози властта.

В писмо до премиера Бойко Борисов, Балтаков непосредствено пита за какво бюджетът на публичното радио е понижен, до момента в който за Българска национална телевизия се утвърждава трансфер от 20 милиона лв. за покриване на просрочени отговорности за излъчването на стратегиите й и трансфер към Българската телеграфна организация от 2.750 милиона лв..

Генералният шеф на БНР предизвестява, че намаляването на средствата за финансови разноски заплашва да сложи радиото в несъответстваща за обществото позиция, защото “ще забави цифровото развиване и обновяването на техниката за излъчване”.

Подобна политика по отношение на БНР е „ тенденциозна и преднамерена ", споделя още Балтаков. И акцентира, че не може да бъде обяснена с понижаване на част от държавни разноски за сметка на пандемията.

Преди седмица кабинетът “Борисов” взе решение за отпущането на 20 млн. лева за Българска национална телевизия. От държавната пресслужба се мотивираха, че със средствата ще се разплатят “натрупани просрочени отговорности за услугата транспорт и разпространяване на стратегиите на Българска национална телевизия посредством наземно цифрово радиоразпръскване”.

Средствата за Българска телеграфна агенция пък бяха отпуснати за финансово застраховане на безвъзмездното разпространяване на “актове и известия и свободен безплатен достъп”.

Законът планува в период от една година Българска телеграфна агенция да стартира да популяризира свободно и безплатно личните си информации като се изключи творби, обект на предпазени права на трети лица, профилирани осведомителни артикули, изготвяни по възлагане, архивни материали и творби на издателската, печатната и продуцентската активност на Българска телеграфна агенция.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР