Една от три организации в Централна Европа има собствен опит

...
Една от три организации в Централна Европа има собствен опит
Коментари Харесай

Една трета от финансовите директори в Централна Европа вече тестват решения с GenAI

Една от три организации в Централна Европа има личен опит с GenAI, а единствено четири % от фирмите пасивно изчакват съперниците да създадат първия ход. Трима от четирима финансови шефове в Централна Европа (73 процента) смятат, че GenAI е значим за тактиката на техните компании. Това са част от изводите в изследване на Делойт за настройките измежду финансови шефове в Централна Европа „ Deloitte CFO Survey – Getting Ready for GenAI journey? ”, извършено като анкета сред октомври и декември предходната година. Тя обхваща мненията на към 500 финансови шефове, представляващи организации, които оперират на 15-те централноевропейски пазара, в това число и България по отношение на това по какъв начин те виждат основните преимущества и провокации при използването на  GenAI. Традиционно, като   най-точният барометър за мненията на финансовите експерти в района, изследването също по този начин показва стопански и бизнес обзор,  перспективи за напредък пред фирмите, а тази година идва и с приложение „ Финансови интервенции “, което предлага взор върху настоящите интервенции на отделите по финанси.

Голямата част от участниците в проучването, обвързвано с въвеждането на GenAI (73% от финансовите шефове в Централна Европа) смятат, че технологията е значима за тактиката на техните бизнеси, въпреки и в друга степен. Една пета от финансовите шефове в Централна Европа (22%) считат, че AI е доста значим или значим за осъществяването на бизнес тактиката, до момента в който една четвърт (27%) споделят, че това не е доста значимо. Интересно е, че Полша и Румъния, в средностатистически аспект, възприемат GenAI като значително значимо за техните бизнес тактики (около 80%), до момента в който Чешката република и Словакия са с най-нисък % (53%).

Що се отнася до секторите, финансовите шефове в Технологии, медии и телекомуникации, Потребителски бизнес и Бизнес и професионални услуги в най-голяма степен възприемат GenAI като значим (38% и 33% го смятат за значим или доста важен). Финансовите услуги също се подреждат високо в листата (27%). " Виждаме последователното приемане на изкуствен интелект измежду фирмите в Централна Европа. Както е било и с други технологии, с потреблението на GenAI, фирмите в ЦЕ ще могат да се възползват от опита на други пазари, които преди тях са въвели нови решения в своите организации ", разяснява Ян Михалски, съучастник, водач на GenAI за Делойт Централна Европа. " За да се разпознае същинската стойност на изкуствения разсъдък, е от значително значение той да бъде интегриран безпроблемно в по-широката бизнес тактика, като се отиде оттатък елементарното осъществяване на задания и се реализира надълбоко видоизменение на бизнес моделите и метода, по който компанията оперира ", добавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР