Една от слабостите в екипажа на Международната морска експедиция Абора

...
Една от слабостите в екипажа на Международната морска експедиция Абора
Коментари Харесай

Варненският археолог Теодор Роков: Получи се разделение в екипажа на Абора IV

Една от слабостите в екипажа на Международната морска експедиция " Абора " IV бе разделянето на две групи - немско говорящи и всички останали. Това заяви за Moreto.net варненският археолог Теодор Роков, който след 10-дневно корабоплаване с тръстиковата лодка завърши своето странствуване като дебаркира на Троя.

" Германците бяха два пъти повече от нас и напълно естествено се получи едно ядро, което малко или доста се дистанцираше. Нямаше спорове просто те си контактуваха между тях. Командите се даваха главно на немски, а това беше една от аргументите за пораждане на напрежение, тъй като не разбираме какво се желае от нас и гледаме просто другите какво вършат и закъсняваме с реакцията ", изясни Роков.

По думите му по време на плаването, някои от преносимите елементи за ръководство на тръстиковия транспортен съд, които били от погрешно селекциониран дървен материал, с недостатъци и чревове в дървесината, е станало причина да се изпочупят на няколко пъти, което е наложило подмяната им на турските пристанища. За разлика от това обаче самата тръстикова структура е била извънредно постоянна по време на неспокойствие.

" Преди тръгването от Варна никой не предполагаше, че ще има проблем с качеството на дървесината. Нямахме задоволително време за проби, другояче щяхме да ги видим и отстраним ", съобщи Роков.

Варненецът бе единственият българин измежду екипажа, дружно с него на Троя е завършил пътешествието си и представителят от Русия. Въпреки това Роков показа, че са се разделили с останалите участници в експедицията другарски.

" В никакъв случай не се усещам отчаян. Имаше хубави и неприятни моменти, само че когато всичко завърши остават единствено хубавите мемоари. Това беше едно прелестно преживяване, осъществена фантазия. Такъв план се случва веднъж за една страна и това, че съумях да вземам участие в реализацията и в плаването колкото и малко да беше, за мен бе голямо наслаждение ", показа археологът.

Тръстиковата лодка за експедиция " Абора IV " отплава на 18 август от Варна. По проект тя би трябвало да измине 3000 км за към 3 месеца по маршрута Черно, Егейско и Мраморно море и да стигне до крайната точка - остров Крит. Целта е да се потвърдят сведенията на Херодот, че са били реализирани търговски контакти сред античен Египет и народите по крайбрежията на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата ера. Корабът бе изплетен от двама боливийски индианци с тръстика от езерото Титикака. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР