Една от последните резиденции на висаджии – хотел Пауталия в

...
Една от последните резиденции на висаджии – хотел Пауталия в
Коментари Харесай

ХИТРО: Босовете на ВИС и СИК прехвърлиха бизнеса на деца и племенници

Една от последните резиденции на висаджии – хотел „ Пауталия ” в центъра на Кюстендил си търси нов притежател. Имотът към момента принадлежи на компания „ Пауталия турс ”, зад която стои Антон Боянов, братовчедът на починалите братя Васил и Георги Илиеви, само че съдия-изпълнител към този момент събира предложения за продажбата му. Крайният период е 27 март, само че не е ясно дали този следващ търг ще откри мераклия за тази митична висаджийска цитадела, написа „ Уикенд “.

Освен с тогавашните мутри, хотелът се свързва и с Мая Манолова. Преди  години, когато започва кариерата й в огромната политика, в партера на постройката е настанен предизборният й щаб. Твърди се, че наем не е желан. През големите витрини обаче деятели на ГЕРБ, по техни самопризнания, си вършат груби смешки. Посред нощ с отдалечено съумяват освен да включат големия тв приемник в офиса на Манолова, само че и да пуснат порноканали.

Това обаче е минало, хотелът през днешния ден не работи, постройката, покрита със зебло от всички страни, тъне в съсипия, както и империята на тогавашните братя Илиеви. Затова пък тяхната сестра Мариана и братовчед им Антон Боянов имат проспериращ бизнес.

Бившият герой Антон Боянов от доста време е прочут като вносител на висококачествено италианско кафе, а преди година прибави към своите компании и тези на служебният вътрешен зам.-министър Моника Димитрова- Бийчър, което демонстрира позиции във властта!

В държавното управление на Стефан Янев въпросната Моника още веднъж беше длъжностен зам.-министър, само че на финансите. Тогава се разбра, че е напуснала частните си компании и те са трансферирани на висаджията Антон Боянов, братовчед на разстреляните братя Васил и Георги Илиеви. Според осведомени трампата на фирмите била уредена по масонска линия, тъй като Антон и Моника били членове на секрети ложи. На собствен ред и братът на тогавашния висаджия – Красимир Боянов също не е инцидентен. Той работи дълги години в Столичната митница, допълват осведомени.

Мариана Илиева, дребната сестра на братя Илиеви, публично не получава нищо от разпадналата се висаджийска империя. Така или другояче след  гибелта на Васил и Георги тя е измежду техните директни наследници. По най-скромни калкулации двамата мафиотски босове са натрупали от силово обезпечаване, рекет и наркотрафик най-малко 300-400 млн. лв..

Официално, както е известно, наследница на последния необут Георги Илиев, се води вдовицата му Мая. На собствен ред тя през 2016 година стартира преразпределение на благосъстоянието. Твърди се, че по секрети сметки в чужбина на сестрата Мариана и на Ивона, дъщерята на Васил Илиев, са преведени полагащите им се големи суми.

Преди години Мариана, която постоянно е отричала да е получила някакъв дял от висаджийската империя, основава семейство със сина на прочут кюстендилски доктор. Запознати споделят, че в последно време тя се е ориентирала към модерната зелена сила. С колегата си Георги Чепишев, който е някогашен народен представител от „ ИТН ”, възнамерявали да изградят две големи фотоволтаични централи в кюстендилските села Николичевци и Багренци. Соларният парк ще се простре върху тяхна лична земя. Финансирането на зелената централа надали ще е проблем за Мариана Илиева, разкриват нейни познати.

Иначе до момента тя има непретенциозен опит в бизнеса. Първото й начинание е малко заведение в Приморско. След няколко лета, ресторантчето е затворено. След подялбата на висаджийското завещание нещата при нея внезапно се трансформират. Съпругът на Мариана влиза в търговията с алкохол.

Следващият план на фамилията обаче е много по-амбициозен – слънчевият парк, който е скъпа инвестиция. Той обаче ще може да оправдае благосъстояние, останало от тогавашния ВИС, което се пресмята в милиони. Не инцидентно Мариана Илиева притегля като сътрудник роденият в Кърджали енергиен специалист Георги Чепишев. Не е инцидентен и фактът, че планът за централата е задвижен, тъкмо по времето, когато господинът е в Народното събрание.

Подобно на вуйна си Мариана и дъщерята Ивона на родоначалника на ВИС Васил Илиев избира да си живее живота безшумно и умерено, главно в Кюстендил и София.

Преди години Ивона създавала на фамилията съществени грижи. Баща й я праща да учи туризъм в Швейцария, само че очевидно й е мъчно и след разстрела му се връща в България. След това нищо не се чува за нея. Според осведомени в този момент тя е вложила много пари в кравеферма край кюстендилско село, а бурната й младост е в предишното.

В кравефермата тя не е сама, а й оказва помощ приятелско семейство с опит в земеделието. Ивона има и обща компания с вуйна си Марияна и нейния брачен партньор Емил, записана в Кюстендил. Двете наследници на семейството Илиеви освен, че се схващат чудесно, само че и дружно отглеждат и децата си, които са съвсем връстници.

На другия завършек на България, в Силистра, живее Здравко,  братът на Младен Михалев-Маджо, огромния съперник на братя Илиеви и в спорта, и в бизнеса. Михалев-старши работи дълги години като охранител в офиса на „ Интернешънъл Асет Банк ”, която е благосъстоятелност на брат му. Здравко, или Зарко, както го назовават приятелите му, е с осем години по-голям от Маджо. Той обаче в никакъв случай не е имал упоритостите и бизнес замаха на създателя на СИК.

В Силистра го разказват като добър човек, честен, откровен и радостен – постоянно душата на компанията. Казват, че нямал никакви мераци да се издига в йерархията на банката. На собствен ред пък самият Маджо в никакъв случай не се опитвал да приватизира или да печели публични поръчки в родната си Силистра. За него това са дребни пари, той постоянно се е целил нависоко.

Здравко може и да е охранител, само че щерка му Миряна очевидно е амбициозно момиче. Тя приключва УНСС и незабавно по-късно стартира работа в „ Интернешънъл Асет Банк ”. Сдобива се и с голям апартамент в първокласен столичен квартал. Според осведомени жилището е подарък от Маджо, който през годините се грижи за издръжката и образованието на племенницата си.

А за околните им връзки е индикативен фактът, че преди години Михалев персонално води Миряна в ресторанта в Силистра, където тя чества абитуриентския си бал. Разбира се, съпровожда ги цяла чета телохранители. Като подарък за щастливото събитие тийнейджърката получава солидно подаяние в банкова сметка и екскурзия из Европа, спомнят си локални хора.

След стаж в банката на Миряна са поверени и по-отговорни задания във фамилния бизнес. Тя е ориентирана към туризма.

От края на 2021 година Михалева се води и притежател на две компании, различен е въпросът дали е действителен техен собственик или е подставено лице на чичо си. Двете сдружения са част от империята на Маджо, даже едната – „ Максиком трейдинг ” през годините е акционер в „ Интернешънъл Асет Банк ”.

Чрез нея Миряна Михалева е съсобственик във „ Ламс холдинг груп ”, чийто създатели и акционери са други видни фрагменти на СИК.  Основната активност на тази компания е даването чартърен на чадъри и шезлонги на плажа в Златни пясъци.  Фирмата като концесионер владее плажа на Златни пясъци още от 2010 година, а страната на два пъти подписва контракти, които бетонират това състояние.

От края на 2021 година Миряна Михалева е притежател и на друга знакова компания – „ Виенско колело Лазур ”, с която през 2015 година Маджо изкупува тузарския хотел „ Хелена Ризорт ” на Слънчев бряг от вдовицата на починалия оръжеен търговец Младен Мутафчийски. Тази компания има богата активност – тя е измежду концесионерите на част от плажа в Слънчев бряг, а също има и акции в проспериращи фабрики в цялата страна.

Реклама

Миряна до неотдавна е и представител на чичо си Маджо в директорския ръб на скандалната „ София сити къмпани ”, която съумя да прилапа голяма част от столичния „ Южен парк ”. Сделката е направена, откакто скандалната общинска компания „ Софийски парцели ” апортира 54 декара скъпа земя в общо начинание.

Подобно на племенницата, и дъщерята на Маджо стремително влиза в фамилния бизнес. Йоанна Михалева е в надзора на застрахователното сдружение „ Асет Иншуранс ”. Компанията, която е учредена през 2014 година, се води официално на Димитър Радев, апетитен за дясна ръка на Михалев. Радев върти и петролния бизнес на сикаджията, като компании с негово присъединяване са абонирани за договорите на Държавния запас за доставка на горива.

Йоанна е приключила с отличие елитния университет London School of Economics. След обстойна инспекция на биографията й на 4 януари 2022 година Комисията за финансов контрол дава зелена светлина за назначението й в застрахователното сдружение. За нея обаче това не е първият ангажимент в фамилния бизнес. Преди години тя е в надзора на хотел „ Хелена Ризорт ” в  Слънчев бряг, като прокурист на татко си.

Самата Йоанна Михалева предпочитала да живее в България. След довеждане докрай на образованието си в Лондон, тя се пробвала като дизайнер  в известна фешън компания на Острова. Кариерата й обаче траяла единствено няколко месеца и се завърнала у нас.

Тук бързо записва компания за произвеждане на козметика и етерични масла, а измежду съдружниците й е Румяна, дъщерята на починалият военачалник от Държавна сигурност Любен Гоцев. Известно е, че Гоцев постоянно е бил в близки връзки с Маджо, като високо е оценявал неговия усет за бизнес.

При това мнозина са уверени, че генералът е трансформирал никому незнаен борец  в силов необут, еволюирал до добре облечен предприемач. Освен производител на козметика, Румяна Гоцева сега е член на надзорния съвет на „ Интернешънъл Асет Банк ”, фамозна като банката на Маджо.

Съдружничка на Йоанна Михалева е и дъщерята на един от досегашните шефове на Българска социалистическа партия Евгений Узунов. В Столетницата Узунов е прочут от години и като Банкера на Маджо. Прякорът му беше лепнат от Татяна Дончева освен това по времето, когато Узунов е бил на върха в Българска социалистическа партия. Тогава избухва скандал и то точно на тържеството за рождения му ден, на който с изключение на президента Първанов участва и Маджо. Враговете му в Българска социалистическа партия незабавно означават, че той е един от основателите и началник на Първа източна интернационална банка, чийто правоприемник става тъкмо „ Интеренешънъл Асет Банк ”.

Ключова роля в фамилния бизнес на Маджо има и доведената му щерка Мелина. След като приключва образованието си в Лондон, тя е назначена за шеф на няколко от компаниите на пастрока си. Като подарък за дипломирането си получава и скъпо имение в София.

Чаровната Мелина е щерка на дългогодишната другарка на Маджо Милкана Паунова. Макар и без брак, двамата бяха дружно доста години след инцидентно запознанство в Швейцария, само че неотдавна са се разделили и босът се върнал при първата си брачна половинка Елена.

Милкана Паунова е някогашна брачна половинка на внука на Добри Джуров. Като израз на огромната си обич към Милкана, Маджо даже е осиновил Мелина, която приема семейството Михалева. Младата жена се занимава и с изкуство, изявява се като куратор в столична изложба.

Добре вървят фамилните каузи и на тогавашните съратници на Маджо – Красимир и Николай Маринови – братя Маргини. Самите те обаче, натрупали горчив опит от делата, които се водеха против тях и им предизвикаха запори на компаниите, избират да употребяват подставени лица в бизнеса си. Изключение е обаче  брачната половинка на Красимир Маринов – Мария. Преди няколко години записаната от нея компания „ Бул Ауто Брокер ” взема лиценз за осигурителен брокер и отваря офиси в няколко български града. Все отново, активността е много дребна, само че пък с нея Мария може да заявява законен приход.

Сред подставените лица на Красимир и Николай Маринови са и брат им Димитър Маринов-Макарона и неговият наследник Мартин. Димитър Маринов е приключил учителския институт в Смолян и стои общо взето настрана от мутренската младост на братята.

Племенникът на Маргини – Мартин, влиза във фамилния бизнес през 2019г. С преди малко записаната си компания „ С.Б. Роял Хотелс ” с капитал от едвам 10 000 лв. той купи петзвездния „ Виктория Палас ” в Слънчев бряг от задържания и обвиняем аферист Ветко Арабаджиев. Сделката е за над 50 млн. лв.. Ясно е, че компанията на младия мъж, която дотогава не е развивала активност, няма по какъв начин да обезпечи тези пари. Взема обаче заем от друга компания.

След тази договорка Мартин уголемява бизнеса си и с покупката на още два хотела в Слънчака – „ Златна перла ” и „ Синя перла ”. Тяхната благосъстоятелност се свързва с хора от тогавашната СИК, като те са добре скрити зад мрежа от офшорки. Явно на дъното на тези стопански паяжини са чичовците на Мартин, смеят се осведомени, които допълват, че схемите са измислени от икономисти от Стопанската академия в Свищов.

Таткото на Мартин също е вложител в Слънчев Бряг. Чрез компанията си „ Симс ” той изкупва от страната няколко терена в курорта и върху тях подвига хотели. Димитър Маринов се е отчел с хотел и в Пампорово, само че поради неуредици в документи постройката е съборена от ДНСК.

Димитър, междинният от братя Маргини, прочут и с прякора си Макарона, върти и сполучлив хазартен бизнес из цялата страна. Покрай него обаче беше осветлен като сътрудник на Държавна сигурност. Според документите, оповестени от Комисията по досиетата, Димитър Маринов се е подвизавал като сътрудник Теодоси във Военното контраразузнаване. Вербуването на Макарона става през 1987 година, когато той е в казармата.

На собствен бизнес разчита и сестрата на Маргини – Мариана. От години тя живее в Пловдив, само че съгласно осведомени има присъединяване и в компании на братята си, които имат верига от магазини в Испания, Англия, Франция и Италия. Магазините са за облекла, като фамилията се изхитрило да продава  около същинските модели и техни извънредно сполучливи ментета от турски заводи, с които имали близки връзки.

Дори се приказва, че Маргини имат и лична фабрика в Турция, в която оригиналите се копират едно към едно. Освен в мода, фамилия Маргини  били посъветвани още преди години от своите икономисти, да влагат и в енергийния бранш, в построяването на паркове за зелена сила. Разбира се, още веднъж с подставени лица, на които е мъчно да се хване краят.

Далеч от подобен обсег стои Иван, братът на първия разстрелян под земята необут – бореца Стефан Мирославов-Крушата, който приживе се вихри из региона на Ловеч. Днес Иван е чиновник в бизнес империята на различен прочут герой – Гриша Ганчев.

Мирославов управлява спортния клуб по битка в града. Освен това Ганчев му е поверил управлението на две от своите компании, като едната от тях е Централната автогара в София. Иван Мирославов е неин шеф от години. Другата компания под негово управление е „ Литекс пропърти ”. Тя пък се прочу по време на Тройната коалиция със скандални заменки на плажа в Шабла. Братът на Крушата има и своя компания, която се занимава с интернационален превоз, само че в напълно скромни размери. 

Любопитно е, че нито един от наследниците на тогавашните предводители на силови компании, не се е насочил към политиката. Вероятно тъй като е по-лесно да се работи  с лобисти, които комфортно коват закони.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР