Една от основните задачи на Министерството на икономиката и индустрията

...
Една от основните задачи на Министерството на икономиката и индустрията
Коментари Харесай

Министър Богданов: Нужни са реални действия за осигуряване на кадри за бизнеса


Една от главните задания на Министерството на стопанската система и промишлеността е улеснение на достъпа до пазара на труда на готови фрагменти. Първата тематика, която приоритизираме на регулярните срещи с представители на бизнеса, е обвързвана с трудовата подвижност. Това съобщи министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов по време на ежемесечната среща, която се провеждав министерството с представители на работодателските организации. На нея страните се сплотиха към потребността от екшън проект за облекчение на процедурите за трудова миграция.

В срещатаучастие взе и зам.-министър Ивайло Шотев,представители на Българска стопанска камара, Асоциация на индустриалния капитал в България, БТПП, КРИБ,Съюза за стопанска самодейност, както и специалисти от Министерство на вътрешните работи, МТСП, дирекция „ Миграция “ и други

В полемиката с работодателските организации бе разискван проект от съответни стъпки, които да подсигуряват достъпа на експерти на българския пазар, в това число редуциране на времето за издаване на единно позволение за престояване и работа.

По време на полемиката стана ясно, че в последните години дебатът за трудовата миграцияпротича в различниведомства. Министърът се ангажира да бъде определенкоординатор на процеса, като изяви подготвеност това да бъде Министерството на стопанската система и промишлеността.

На срещата беше разисквана и нуждата от усъвършенстване на периодите за целия развой по стъпване на непознати служащи на българския пазари приоритизиране на съответни профили, нужни на бизнеса. В момента, по данни на работодателите и институциите, срокътв България е сред 4 и 6 месеца, а в Полша да вземем за пример е едвам две седмици.

„ Трябва да намерим метод да осигурим бизнеса и да му подсигуряваме предвидимост “, сподели още министърът и прикани да се прегледа непознатият опит.

Работодателските организации поддържаха концепцията за понижаване на периодите за кандидатстване на непознати служащи и за единна държавна политика по процеса.

Това са краткосрочните ограничения, посочи министърът на стопанската система, само че значителната полемика е оправянето с демографския проблем, което ще изисква синхрон и общи старания от разнообразни ведомства, уточни той.

Следващата регулярна среща с представителите на работодателските организации ще бъде извършена още в първата половина на септември.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР